Güven Baykan
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Yaşam
  4. 23 Nisan: Bayram Değil, Vicdan Muhasebesi

23 Nisan: Bayram Değil, Vicdan Muhasebesi

Yirmi yıldır bu ülkenin çocuklarına sistematik bir haksızlık yapılıyor. Ve bugün 23 Nisan. Egemenliğin çocuklara emanet edildiği o büyük gün. Ama biz hangi yüzle bu emaneti kutluyoruz?

featured
Player Alanı

Yirmi yıldır bu ülkenin çocuklarına sistematik bir haksızlık yapılıyor.
Ve bugün 23 Nisan. Egemenliğin çocuklara emanet edildiği o büyük gün. Ama biz hangi yüzle bu emaneti kutluyoruz?

Bir zamanlar hayali kurulan eşitlikçi, kamucu, nitelikli eğitim sistemi; yerini yetersiz, ideolojik ve piyasacı bir düzene bıraktı.
Son yirmi yıl, çocuklar için sessiz bir kayıplar dizisine dönüştü:
Binlerce köy okulu kapatıldı.
Taşımalı sistemle çocuklar sabahın köründe yollara düştü.
Müfredatlar bilimden çok dogmalarla şekillendi.
Öğretmenler değersizleştirildi, atanamayanlar ordusu büyüdü.
Eğitim, kamusal bir hak olmaktan çıkarılıp kâr kapısına çevrildi.
Özel okul teşvikleriyle eşitsizlik derinleşti; parası olan daha yukarı çekildi, olmayan dibe itildi.

Bir çocuk İstanbul’da kodlama öğrenirken, bir diğeri Şırnak’ta internet çekmeyen bir dağ köyünde sınava hazırlanıyor.
Bir çocuk üç dil konuşurken, bir başkası annesinin pazardan aldığı defteri bile lüks sayıyor.

Millî Eğitim Bakanlığı tüm bu çarpıklıkları izlemekle yetiniyor. Reform diye sunulan her adım, günü kurtarmaktan öteye geçmiyor.
Sanat, felsefe, sorgulama, düşünme… Eğitimden birer birer siliniyor.
Geride kalan; yalnızca ezbere dayalı, yarış odaklı, çocukluğunu unutan bir nesil.

Mustafa Kemal Atatürk, yüz yıl önce “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” dediğinde, halkın kaderini kendi ellerine vermeyi kastediyordu.
Bugün ise bu cümle sadece resmi törenlerde tekrarlanıyor.
Çünkü egemenlik artık, kayıtsız şartsız milletin değil; kayıtsız şartsız egemenlerin oldu.

Ve bu yirmi yıl, sadece bir siyasi dönemin değil, bir kuşağın çalınan çocukluğudur.

23 Nisan bir bayramdan ibaret değildi; bir sözdü, bir vaatti.
Ama biz o sözü tutamadık.
Çocuklara eşit bir gelecek sunamadık.

Ama ne yaparlarsa yapsınlar…
Bayramlarımızı elimizden almaya çalışsalar da, yasaklarla gölge düşürseler de…
Yüz yıllık Cumhuriyeti unutturmaya, hafızamızı silmeye kalksalar da…

Törenleri kısıtlasalar da, kürsüleri sustursalar da, ne neşemizi alabilirler ne umudumuzu.
Birçok engellemelere rağmen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşkuyla, inatla, gururla kutluyoruz.
Çünkü biz hâlâ inanıyoruz:
Egemenlik halkındır. Gelecek çocukların.

23 Nisan: Bayram Değil, Vicdan Muhasebesi
Yorum Yap