1. Haberler
  2. Dünya
  3. Yapay zekâ, şirket yönetiminde insanlardan daha iyi olabilir mi?

Yapay zekâ, şirket yönetiminde insanlardan daha iyi olabilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan sınırlı bir çalışmada, yapay zekâ yöneticilerinin iş yerlerinde insan yöneticilerle bazı konularda aynı performansı gösterdiği saptandı. Peki yapay zekâ, Yapay zekâ, şirket yönetiminde insanlardan daha iyi olabilir mi?

featured

Vancouver, Kanada’da yaşayan Hannu Rauma, Öğrenci Pazarlama Ajansı adlı bir şirkette üst düzey yöneticilik yapıyor. Rauma, 83 çalışanını yönetmenin getirdiği stresin kendisini yorgun hissettirdiğini belirtiyor.

Hauma’nın yöneticiliğini yaptığı şirket, Kasım ayından bu yana ABD merkezli geliştirilen bir otonom yapay zekâ yöneticisini kullanmaya başladığını ve o günden bu yana birçok şeyin değiştiğini ifade ediyor.

İLK VERİLER NE GÖSTERİYOR

Yapay zekâ yöneticisi, uzaktan esnek koşullarda çalışanların programlarını belirlemelerine ve iş yüklerini önceden planlamalarına yardımcı oluyor. BBC’nin haberine göre, yapay zekâ yöneticiler, çalışanların takvimlerini yönetiyor, onlara iş teslim tarihlerini hatırlatıyor. Ayrıca robot yöneticiler, müşterilere harcanan zamanı kaydederek, doğru şekilde faturalandırılması konusunda da şirkete katkı sağlamakta.

Yöneticilere yazılı iletişimleri konularında da önerilerde bulunan robot yöneticiler, işler ile ilgili soruları yanıtlıyor ve çalışanların gelişimini merkezi bir portalda otomatik olarak güncelliyor.

Rauma ve 83 çalışanından 26’sı aslında Inspira ve ABD’deki Columbia Üniversitesi, Arizona Eyalet Üniversitesi ile Wisconsin Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yapılan ve yapay zekâ yöneticilerinin performansını insanlarla karşılaştıran bir çalışmanın parçası olarak yapay zekayı kullandı.

Katılımcılar üç gruba ayrıldı: Birine bir insan yönetici, diğerine yapay zekâ yöneticisi ve son gruba hem yapay zekâ hem de insan yönetici atandı.

Yapay zekâ yöneticisi, çalışanların iş takvimini oluşturmada yüzde 44’lük bir başarı oranı sağladı ve çalışan bireyleri yüzde 42 oranında işe zamanında başlama konusunda motive edebildi. İnsan yönetici için ise bu oranlar yüzde 45 ve yüze 44’e yakın seyretti

Ancak robot yöneticiler, insan yöneticiyle ortak hareket ettiğinde, çalışanların iş takvimini oluşturmada yüzde 72’lik bir başarı oranı sağladı ve zamanında başlama oranı yüzde 46’ya çıktı.

ÇALIŞANLARDAN DAHA İYİ VERİM ALINMASINA YARDIMCI OLABİLİR

UPS, Dell’in aralarında bulunduğu bazı şirketler bu yıl insanların yerine çalıştırmak için, yapay zekaya yönelimlerin artacağını ve fazla sayıda işten çıkarmaya gideceklerini duyurdu. Ancak New York’taki Columbia Üniversitesi’nden Prof. Paul Thurman, insan işçileri tamamen yapay zekayla değiştirmenin büyük bir hata olacağını savunuyor. Thurman, yapay zekaların yöneticilerin kendilerini daha da geliştirmesine büyük katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Ayrıca çalışanların istatistiklerini çıkararak onlardan daha iyi verim alınmasını ve bireylerin yeteneklerini daha fazla öne çıkarmalarını sağlayacağını belirtiyor.

Tüm bu fikirlerinin yanı sıra Prof. Thurman, denetim mekanizmasının da tamamen yapay zekaya verilmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade etmektedir.

’’MALİYETLER DÜŞEBİLİR AMA YERİNİZ ARTIK DAHA KOLAY DOLACAKTIR’’

Bores adlı siber güvenlik şirketinin kurucusu James Bore ise, şirketlerin tamamen yapay zekaya teslim olması durumunda, siber güvenlik sorunlarıyla da karşı karşıya kalabilecekleri görüşünü ortaya atmıştır. Bore’a göre, şirketin tüm prosedürlerinin, şifrelerinin vb. unsurların yapay zekaya teslim edilmesi durumunda, yazılımlarınızı kopyalamak isteyenler tarafından bilgilerin çalınma ihtimali daha fazla yükselecektir.

Ayrıca insanların yerine gelen yapay zekaların, zamanla şirket yöneticilerini esir alacağını ve değiştirilmek istendiğinde ise yapay zekanın sahip olduğu yetenekler insanlara kazandırılamayacağından dolayı yöneticilerin köşeye sıkışacağını belirtmektedir.

Bore, insanların yapay zekayla daha verimli hale gelebileceğini, ancak bunun bazı sonuçları olacağını söylüyor:

“Daha fazla otomasyon yaptıkça, daha fazla insanı işten çıkardıkça, evet, maliyetlerinizi düşüreceksiniz. Ama aynı zamanda şirketinizi daha yeri doldurulabilir hale getireceksiniz”  

Yapay zekâ, şirket yönetiminde insanlardan daha iyi olabilir mi?
Yorum Yap