1. Haberler
  2. Gündem
  3. Evlerini kaybedenlere bir darbe daha: Örnekevler Köyü tahliye ediliyor

Evlerini kaybedenlere bir darbe daha: Örnekevler Köyü tahliye ediliyor

Depremzedelerin barındığı Örnekevler Köyü tahliye edilmek isteniyor. Yerlerinden olan aileler, belirsizlik ve endişe içinde yeni bir barınma kriziyle karşı karşıya.

featured

6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük yıkıma neden olduğu Hatay’da, depremzedelere diğer konteyner kentlerdekinden farklı bir yaşam alanı sunan Örnekevler Köyü, TOKİ konutları için başlatılacak karayolu çalışmaları gerekçe gösterilerek tahliye edilmek isteniyor.

Antakya’ya bağlı Kuzeytepe mevkiinde bulunan Örnekevler Köyünde sürdürülebilir, alternatif bir yaşam alanı olarak tasarlanan köy, TOKİ konutları için başlatılacak karayolu çalışmaları gerekçe gösterilerek valilik ve AFAD kararıyla tahliye edilmek üzere.

KÖYÜ TERK ETMEK İSTEMİYORLAR, DESTEK BEKLİYORLAR

8 aydır barındıkları köyde sosyal tesisler, kamusal alanlar ve kooperatifler sayesinde yaralarını sarmaya, normalleşmeye başlayan Örnekevler Köyü sakinleri, merkezden uzak konteyner evlere yerleştirilmek isteniyor.

Köy hastane gibi önemli kamu binalarına ulaşım kolaylığı, ampute ve engelli bireylerin bakımı ve birçok sosyal/kişisel nedenle köydeki hayatına devam etmek isteyen sakinler, gönüllülerden ve halktan destek bekliyor.

“TAHLİYE KARARI GERİ ÇEKİLSİN”

Başka arazilere yerleşme olasılığı nedeniyle dayanıklı ahşap evlerinin taşınması seçeneğini kabul eden bazı sakinler, gönüllüler tarafından inşa edilen evlerinin envanter için “AFAD depolarına kaldırılacağı” bilgisini aldılar.

İnşaatta çalışan gönüllülerse, başından itibaren emek ve zaman verdikleri evlerin, altyapı çalışmaları için kullanılan kamu kaynaklarının ve emeğin heba edilmesine rıza göstermeyerek tahliye kararının geri çekilmesi çağrısında bulunuyor.

KARARIN GERİ ALINMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

“Bizler, bu projede yer alan gönüllüler olarak depremzede için maddi ve manevi yeni bir yıkım anlamına geleceğini düşündüğümüz bu kararın geri çekilmesini, karayolu çalışması için başka seçeneklerin düşünülmesini ve sürecin bürokratik ve hukukî arka planının aydınlatılmasını talep ediyoruz. Afetzedeye yaşatılan bu mağduriyet kabul edilemez.

Yetkilileri anayasal çerçevede, temel yaşam haklarımızı hatırlatarak gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmeye davet ediyoruz:

Madde 2: Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı bir hukuk devleti olması ilkesi

Madde 5: Devletin temel amaç ve görevleri arasında, vatandaşların refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak yer alır

Madde 17: Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığına saygı gösterilmesi gerekliliği

Madde 56: Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı

Karayolu çalışması için uygun olan tek bölgenin köyümüzün yer aldığı alan olamayacağını düşünüyor, farklı seçenekleri göz önüne alarak yaşanması muhtemel mağduriyetin önlenmesini talep ediyoruz.

O köy bizim köyümüzdür; köyümüzden vazgeçmiyoruz.”

Evlerini kaybedenlere bir darbe daha: Örnekevler Köyü tahliye ediliyor
Yorum Yap