Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak yetiştirilen kırmızı güller, Adana’da etkisini gösteren sert soğuklar nedeniyle zarar gördü. Özellikle Seyhan ilçesinde bulunan seralarda sıcaklığı korumak için yoğun çaba harcayan üreticiler, ısıtma sistemlerine rağmen olumsuz hava koşullarına karşı koyamadı.
Üreticiler seralardaki sıcaklığı dengelemek için günlük 15 bin liralık kömür yakmak zorunda kaldı. 20 saatlik mesai harcanarak yetiştirilen güllerin büyük bölümü donarak çöpe gitti. Rekolte tahminleri 25 bin gonca iken, ancak 10 bin gonca hasat edilebildi.
ÜRETİCİLERİN ZARARI MİLYONLARI BULDU
Adana’da uzun yıllardır gül üreticiliği yapan Tahir Tayboğa, yaşanan kaybın boyutlarını şu sözlerle açıkladı:
“Seradaki ısıyı korumak için her gün tonlarca kömür yakıyoruz. Ancak gece saatlerinde sıcaklık eksilere düşünce çabamız yetmedi. Tüm önlemlere rağmen ısı dengesi sağlanamayınca güllerin büyük kısmı yandı, çöpe gitmek zorunda kaldı. 8 Mart için beklediğimiz 25 bin goncanın sadece 10 binini hasat edebildik. Bu da bizim için büyük bir zarar anlamına geliyor.”
Gül üreticileri yaklaşık 750 bin ila 1 milyon TL arasında zarar etti. Gül fiyatları artıyor: Seradan çıkabilen az sayıdaki kırmızı gülün tanesi 50 TL’ye satılacak.
TALEP YÜKSEK, ARZ DÜŞÜK: FİYATLAR UÇACAK MI?
Kadınlar Günü’nün vazgeçilmez hediyesi kırmızı güllerde üretim kaybı yaşanması, çiçekçileri de endişelendirdi. Azalan arz nedeniyle fiyatların artabileceği belirtilirken, talebin karşılanamayacağından endişe ediliyor.
Gül fiyatlarının gün geçtikçe yükselmesi bekleniyor. Talep karşılanamazsa ithal çiçeklere yönelim artabilir.
ÜRETİCİLER DEVLETTEN DESTEK BEKLİYOR
Seraları don nedeniyle büyük zarar gören çiçek üreticileri, devletin bu süreçte kendilerine destek olmasını talep ediyor. Girdi maliyetlerinin artışı ve hava şartlarının olumsuz etkileri nedeniyle çiftçiler, yetkililerden tarımsal destek ve teşviklerin artırılmasını istiyor.