BÜLENT ECEVİT
Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarındaki Salda Gölü yakınındaki Eşeler Yaylasını da sınırları içinde kalan krom madenini işleten Alser Madencilik şirketi, maden sahasını genişletmek için ‘Halkı bilgilendirme’ toplantısı düzenledi. Halkın onay vermediği toplantı sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın firmaya izin verdiği iddia edildi. Burdur ve Denizli sınırlarındaki köyleri etkileyen maden için köylüler dava açacak.
ÇED raporu için düzenlenen toplantıda köylüler, “Maden faaliyetinin durması hem hukuki hem de toplumsal mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi” kararı aldı. Güney Köyü Muhtarı Güner Atalay, ÇED kararının beklenmeden firmaya maden sahasını genişletebileceği iznin verildiğini öğrendiklerini duyurdu. Muhtar Atalay, “Umarız duyduklarımız doğru değildir. ÇED toplantısında karar çıkmadı. Hukuki yollara başvurarak kararın uygulanmamasını sağlayacağız. Bu maden ocağının Salda gölü dahil çok geniş bir alana olumsuz etkileri olacağını biliyoruz. Geniş bir bölgenin su kaynaklarını etkileyecek. Bizler tarım yapamaz hale geleceğiz” dedi.
Alser Madencilik Turizm Sanayi ve Tic. A.Ş. 85702 ruhsat numaralı krom maden ocağını uzun yıllardır işletiyordu. Proje artışı ile genişleyecek maden sahasının Yeşilova ilçesinin Güney Köyü, Denizli’nin Acıpayam ilçesi Dodurga ve Yazır köyleri etkilenecek. 2019 yılında verilen maden izninin 2029 yılına kadar geçerli olduğu öğrenildi.
Faaliyetin Güney köyüne 7 bin 297 metre, Dodurga köyüne 4 bin 120 metre, Yazır köyüne ise 3 bin 204 metre mesafede olduğu görülüyor. Halen kullanılan alan için ilgili Denizli ve Burdur valiliklerinden ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldıkları belirtiliyor. 283 bin 788 hektar alanda krom cevheri üretim kapasitesinin 1 milyon 150 bin ton/yıl olduğu da vurgulandı.
ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi Salda Gölü Koruma Derneği’nin çağrısıyla düzenlenen toplantıya, Yeşilova, Karamanlı, Tefenni ve Denizli’nin Acıpayam ilçelerinden çevre gönüllüleri ile dernek üyeleri katıldı.
Eşeler Yaylası’nda bin 900 dönüm ormanlık alanda yapılması planlanan açık ocak madencilik faaliyetinin, su kaynakları, tarım arazileri, hayvancılık ve bölgenin doğal yaşamı üzerindeki olası etkileri dile getirildi.
Salda Gölü Koruma Derneği Başkanı Gazi Osman Şakar, maden projesinin yalnızca Güney Köyü’nü değil, dört ilçeyi ve sayısız köyü tehdit ettiğini belirtti. Şakar, “Eşeler Yaylası hepimizin ortak yaşam alanı. Bu yıkım projesine karşı birlikte durmazsak, yarın çok geç olabilir” dedi.
Salda Gölü Koruma Derneği ve köylüler bu sürecin yalnızca bir maden projesi değil, aynı zamanda doğanın ve yaşam hakkının savunulması mücadelesi olduğunu vurguladı. Maden faaliyetinin durdurulması için hem hukuki hem toplumsal mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.
8 Nisan 2025 Salı günü Güney Köyü Kavak Kahvehanesi’nde yapılan ÇED halkı bilgilendirme toplantısında olumlu karar katılım çağrısı yaptı. Katılımcılar, bu sürecin sadece bir maden projesi değil, doğanın ve yaşam hakkının savunulması meselesi olduğunu vurguladı.
Salda Gölü Koruma Derneği ve yerel halk, maden projesinin durdurulması için yasal ve toplumsal mücadelenin süreceğini belirtti. ANTALYA / BÜLENT ECEVİT