Dünya karpuz üretiminde 4,5 milyon ton ile ikinci sırada yer alan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacının %25’i Adana’dan karşılanıyor. Karataş ilçesindeki kumluk alanda yetiştirilen fideler, işçilerin büyük emeğiyle toprağa ekildi. Fideler, soğuktan korunmaları için üzeri naylonlarla kapatıldı.
HASAT MAYIS’IN İKİNCİ HAFTASINDA
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana karpuzunun Türkiye’nin tarımsal simgelerinden biri olduğunu belirtti. Doğan, “Tadı, rengi ve kokusuyla coğrafi işaret belgesi alan Adana karpuzunu Avrupa, Rusya ve birçok ülkeye ihraç ediyoruz. Turfanda karpuz çıktığında İran’dan ithalat olmuyor. Bu sene hasatta kilogram fiyatının tarlada en az 10 lira olmasını bekliyoruz” dedi.
MALİYETLER ARTIYOR
Başkan Doğan, karpuz üretim maliyetlerinin geçen yıla göre ciddi oranda arttığını vurgulayarak şunları ekledi:
“Geçen sene 15-18 lira olan fidelerin fiyatı bu yıl 26-28 liraya yükseldi. Çiftçilerimiz bir dönüm karpuz ekimi için 25-30 bin lira maliyete katlanıyor. Çekirdeksiz karpuz üretimi de bölgede yaygınlaşıyor.”
VERİM BEKLENTİSİ YÜKSEK
Adana’da yaklaşık 300 dönümde karpuz eken çiftçi Veli Şahbaz ise hava şartlarının iyi gitmesi durumunda dönüm başına 5-6 ton verim almayı beklediklerini söyledi. Şahbaz, karpuz fiyatlarının tarlada en az 10 lira olmasını ümit ettiklerini belirtti.
ADANA KARPUZU İHRACATTA DA İDDİALI
Adana karpuzu, Avrupa Futbol Şampiyonası döneminde elde ettiği başarıyla dikkat çekmiş ve ihracatta artış yaşanmıştı. Bu yıl da karpuzun hem iç piyasa hem de ihracatta önemli bir gelir kaynağı olması bekleniyor.