Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 yılı için fitre bedelini duyurdu. Ramazan ayında oruç tutan ve bayrama ulaşan kişilerin vermesi gereken fitre miktarı belirlendi. Peki, fitre ne zaman verilir, kimler vermekle yükümlü, kimlere verilir? İşte 2025 fitre bedeli ve merak edilen detaylar…
2025 FİTRE BEDELİ NE KADAR OLDU?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı için fitre bedeli 180 TL olarak belirlendi. Fitre miktarı, bir kişinin günlük temel gıda ihtiyacını karşılayacak düzeyde hesaplanıyor ve her yıl ekonomik koşullara göre güncelleniyor.
Belirlenen bu tutar aynı zamanda oruç fidyesi bedeli olarak da kabul ediliyor. Fitre, nakdi olarak ödenebileceği gibi, gıda yardımı şeklinde de verilebilir.
FİTREYİ KİMLER VERMEKLE YÜKÜMLÜ?
Fitre vermekle yükümlü olan kişiler için bazı şartlar bulunuyor:
Ramazan Bayramı’na ulaşan herkes fitre vermelidir.
Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen ve borçları dışında nisap miktarı mala (80.18 gram altın veya bu değerde mal) sahip olan kişiler fitre vermekle yükümlüdür.
Fitre için, nisap miktarı sahipliği üzerinden bir yıl geçme şartı bulunmamaktadır.
Fitre, kişinin manevi sorumluluklarını yerine getirmesi açısından önemli bir ibadet olarak kabul edilir.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fitre, Ramazan ayı içinde verilmesi gereken bir sadakadır. Ancak en geç Ramazan Bayramı sabahına kadar verilmesi önerilmektedir. Fitreyi bayramdan önce vermek daha faziletli kabul edilir.
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre fitre verilebilecek kişiler şunlardır:
Yoksul ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler
Borçlu olup elinde nisap miktarına ulaşacak kadar malı olmayan kişiler
Akrabalar: Kardeş, teyze, amca, dayı, hala ve onların çocukları (eğer maddi durumları iyi değilse)
Düşkün ve zor durumda olanlar
Ancak ana-baba, dede-nine, çocuklar ve torunlara fitre verilmez. Çünkü İslam’a göre, bir kişi kendi bakmakla yükümlü olduğu kişilere fitre ya da zekât veremez.
FİTRE NASIL ÖDENİR?
Fitre, kişinin kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek şekilde hesaplanabilir. Belirlenen 180 TL tutarındaki fitre, nakit olarak verilebileceği gibi ayni yardımla (gıda, temel ihtiyaç malzemesi gibi) da verilebilir.
Fitre bağışları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, çeşitli yardım kuruluşları veya doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak yapılabilir.
FİTRE VERMEYENLER NE OLUR?
Fitre, İslam’da mali bir ibadet olduğu için vermeyen kişiye herhangi bir dünyevi ceza uygulanmaz. Ancak fitrenin verilmesi dinen vacip (zorunlu) kabul edildiğinden, yerine getirilmemesi durumunda sevap kaybına ve manevi sorumluluğa neden olabilir.