1. Haberler
  2. Yaşam
  3. 150 yıllı değirmende geleneksel üretim: Hizan’ın pirinçleri Türkiye’ye ulaşıyor!

150 yıllı değirmende geleneksel üretim: Hizan’ın pirinçleri Türkiye’ye ulaşıyor!

Bitlis’in Hizan ilçesinde, asırlık su değirmenlerinde öğütülen pirinçler, geleneksel yöntemlerle üretimden sofralara uzanıyor. Ağustos ayında hasat edilen çeltikler, doğal yöntemlerle işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

featured

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyünün Yamaç mezrasında, köylüler bahar ayında ekimini yaptıkları çeltiğin hasadını tamamladı. Geleneksel yöntemlerle yetiştirilen çeltikler, Ağustos ayının sonunda güneşte kurutuluyor ve işlenmek üzere 150 yıllık su değirmenlerine taşınıyor.

Asırlık değirmenlerde, suyun gücüyle dönen taşlar sayesinde çeltik iki aşamada öğütülerek pirinç haline getiriliyor. Bu işlem sırasında doğal yöntemler kullanılıyor ve hiçbir katkı maddesi eklenmiyor.

ESKİDEN GELEN BİR SANAT: RÜZGÂRLA AYRIŞTIRMA

Değirmenlerde öğütülen çeltiklerden pirinçleri ayırmak için geleneksel bir yöntem daha kullanılıyor. Çiftçiler, havanın esme yönünü hesaplayarak çeltik kabuklarını pirinçten ayırıyor. Bu yöntem, hem doğal hem de çevre dostu bir süreç sunuyor.

HİZAN’DAN TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA

Hizan’ın verimli arazilerinden elde edilen tonlarca pirinç, sadece bölge halkının değil, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan tüketicilerin de sofrasını süslüyor. Geleneksel üretimin devam ettiği bu süreç, köylüler için en önemli geçim kaynaklarından biri olmaya devam ediyor.

150 yıllı değirmende geleneksel üretim: Hizan’ın pirinçleri Türkiye’ye ulaşıyor!
Yorum Yap