Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin duraksadığı bir dönemde Ankara’nın BRICS gibi diğer ittifaklara bakmasının “normal” olduğunu ancak bu ittifakları daha çok ekonomik perspektiften değerlendirdiğini söyledi.
Türkiye’nin Rusya ve Çin başta olmak üzere gelişmekte olan BRICS grubuna üyeliği değerlendiriğine yönelik açıklamalar Ankara’nın son yıllarda AB ile iyice zayıflayan ilişkileri hakkında soru işaretlerine yol açtı.
Dışişleri Bakanı Fidan, Haziran ayındaki Çin ziyareti esnasında kendisine yöneltilen Türkiye’nin BRICS’e katılmak isteyip istemediği sorusuna “İsteriz tabi, neden istemeyelim?” diyerek konuyu ilk defa gündeme getirmiş, AKP sözcüsü Ömer Çelik ise bu ayın başında sorular üzerine “Üye olmak istediğimizi sayın cumhurbaşkanımız çeşitli defalar ifade etti. Bu konudaki talebi açıktır. Süreç işlemektedir. Ancak somut bir gelişme yoktur” demişti.
Fidan, Anadolu Ajansı (AA) ile söyleşisinde Türkiye’nin BRICS’e topluluğu ülkelere üye olup olmayacağı sorusuna net bir cevap vermedi.
“Hiçbir ülkenin ittifaklık kurmadan krizleri yönetme şansı yok. Biz özellikle ekonomiyle ilgili bu kadar dinamizmin olduğu global bir markette tüm alternatifleri değerlendiriyoruz” diyen Fidan, AB ile 1990’lı yıllarda yapılan Gümrük Birliği anlaşmasının 2000’li yılların ortasında “tam üyelik ile taçlanması halinde belki de” Ankara’nın başka ittifak arayışında olmayacağını belirtti.
Fidan, “Biz AB ile ilişkilerimizi iyi niyetle bir noktaya getirmeye çalışırken, bunun duraksadığı bir yerde de ekonomik olarak başka ne alternatifler olabilir mi buna bakmamız normal. BRICS şu anda kurumsallaşması çok gerçekleşmemiş ama bununla ilgili tartışmaların yapıldığı bir plaftorm” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dün yaptığı bir konuşmada, Türkiye’yi bölgesel ve küresel bir ağırlık merkezi haline getirmek için her imkanı değerlendirdiklerini belirterek, uluslararası sistemde çeşitlenen ve artan bölgesel bloklar karşısında her yapı ve aktörle fırsat pencerelerini açık tutmaya çalıştıklarını kaydetti.
Erdoğan, “Artık bayatlamış eksen tartışmalarının bizim nazarımızda geçerliliği yoktur” dedi.
CAATSA YAPTIRIMLARI TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDE AYAKBAĞI
Fidan, ayrıca Ankara’nın S-400 füzelerini almasının ardından başlatılan CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasını istediğini, yaptırımların ilişkilerde artık “bir ayakbağı olduğu konusunda her iki ülkenin hem fikir” olduğunu ifade etti.