Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarının görevden alınmasını ve yerlerine kayyum atanmasını kınayarak, görevlerine iade edilmeleri çağrısında bulundu.
Avrupa Parlamentosu’nun dün aldığı kararda sadece belediye başkanlarının aleyhlerinde çeşitli iddialarla yargılanarak görevden alınmasına değil İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçimlerde aday olmasını engelleyecek davalara da dikkat çekilerek seçilmiş yöneticileri ve muhalefeti hedef alan hukuk uygulamalarının devam ettiği belirtildi.
Belediye başkanlarının görevden alınmasına Batılı ülkelerden şu ana kadar gelen en sert tepki niteliğini taşıyan karar hakkında yapılan açıklamada, Türkiye’nin “Hukukun üstünlüğünü gözardı edilmesi ve hükümetin demokrasinin temel prensiplerini ihlal etmesi” dolayısıyla Avrupa Parlamentosu mensuplarının “son derece endişeli” olduğu ifade edildi.
Açıklamada, “Parlamenterler demokratik şekilde seçilen belediye başkanlarının keyfi şekilde görevden alınmaları ve tutuklanmalarını kınamakta bir an önce serbest bırakılmaları, iddia edilen suçlardan beraat etmeleri ve görevlerine iade edilmeleri çağrısında bulunmaktadır” denildi.
Geçen yıldan bu yana ikisi CHP’ye, sekizi DEM Parti’ye mensup olmak üzere 10 belediye başkanı terörle ilişkili suçlamalarla görevden alınıp yerlerine kayyum atanırken, iki parti de suçlamaları reddediyor.
Bunların yanı sıra CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çeşitli siyaset yasağı ile sonuçlanabilecek çeşitli davalar açıldı.
Hükümet muhalefetten gelen yargıya siyasi müdahalede bulunulduğu suçlamalarını reddederek yargının bağımsız olduğunu belirtiyor.
Son olarak dün yaptığı konuşmada art arda görevden alınan belediye başkanları ile siyasiler ve gazeteciler hakkında başlatılan soruşturma ve tutuklamaların toplumda endişeye yol açtığını söyleyen TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras aleyhine soruşturma açıldı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün yaptığı açıklamada isim vermese de, üyeleri Türkiye dış ticaretinin %85’inden sorumlu olan TÜSİAD’a işaret ederek “yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabalarına… en güçlü şekilde karşılık” verileceğini söylemişti.
Muhalefete yönelik sert adımlar atılırken bir yandan da İmralı’da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan ile 40 yıldır süren çatışmaların sonlandırılmasına yönelik görüşmeler gerçekleştiriliyor.