Avrupa Konseyi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın rakibi olarak görülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve bu nedenle başlayan gösterilerde yüzlerce kişinin tutuklanmasının ardından Türkiye’deki insan hakları ihlalleri konusunda endişeli olduğunu açıkladı.
Reuters’e konuşan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset, demokraside gerileme sorununun küresel bir olgu olarak ele alınması gerektiğini belirtirken, Konsey’in Türkiye’de muhalif siyasetçilerin de aralarında bulunduğu isimlerle ilgili devam eden soruşturmalara ilişkin bir tutum almasının mümkün olmadığını söyledi.
İBB Başkanı İmamoğlu’nun geçen ay yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmasının ardından kararı siyasi ve demokrasiye aykırı bulan başta öğrenciler ve muhalif siyasi partiler olmak üzere çok sayıda insanın birçok kentte düzenlenen protestolara katılmasıyla Türkiye’de son yıllarda görülen en büyük gösteriler gerçekleşmişti.
Ana muhalefet partisi CHP geçen ay İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak seçtiğini açıkladı.
Son haftalarda seyrekleşmeye başlayan ülke genelindeki gösteriler, çoğunlukla barışçıl geçse de yaklaşık 2,000 kişi gözaltına alındı ve bunlar arasında hâlâ tutuklu olarak duruşmayı bekleyenler var.
Genel Sekreter Alain Berset, Antalya Diplomasi Forumu sırasında Reuters’e verdiği röportajda demokratik değerlerin önemine dikkat çekmek üzere, hükümet yetkilileri ve muhalefet ile temasta olduğunu söyledi.
Berset, “Burada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin her bir unsuruna, toplanma ve ifade özgürlüğüne saygı duyulmasının önemini belirtmek istiyorum” dedi. Türkiye’nin de kurucu ülkelerinden biri olduğu Avrupa Konseyi, İkinci Dünya Savaşı sonunda kurulmasından bu yana insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmayı hedefliyor.
Bazı Batılı ülkeler, insan hakları grupları ve CHP, İmamoğlu’na yönelik soruşturmanın Erdoğan’ın siyasi rakiplerini yargı eliyle zayıflatma girişiminin bir parçası olduğunu ifade ediyor. Hükümet ise bu suçlamayı reddediyor.
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos, ay başında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Antalya Diplomasi Forumu’nda gerçekleştirmeyi planladığı bir toplantıyı İmamoğlu’nun tutuklanması nedeniyle iptal ettiğini açıklamıştı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) adaylığı bulunsa da başvuruda yıllardır bir ilerleme sağlanamıyor.
Berset, AB’den ayrı bir uluslararası örgüt olan Avrupa Konseyi’nin Türkiye ile tüm sorunları açık ve dürüst bir şekilde ele almak istediğini söyledi.
Demokratik gerilemenin küresel çapta “büyük bir zorluk” olduğunu belirten Berset, Konsey’in bu konuyu ele almak için “yeni bir demokratik sözleşme” üzerinde çalıştığını söyledi.
“Bu zorluğu küresel bir olgu olarak ele almalıyız. Demokratik güvenliği geliştirme konusunu, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi Türkiye olmadan ele almamız mümkün değil” dedi.