2014 yılında donmuş topraktan elde ettiği virüsü canlandıran Claverie, Guardian gazetesine verdiği röportajda, binlerce yıldır donmuş topraklarda bulunan mikropların hala canlı kalabildiğini belirterek, “Bu durum, artık somut bir tehdit oluşturuyor ve buna karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu kadar basit” dedi.
Kuzey yarımkürede bulunan donmuş topraklarda varlığını sürdürebilen ‘zombi virüsler’ veya Methuselah mikropları, on binlerce yıl boyunca canlı kalabiliyor. Profesör Claverie, soğuk, karanlık ve oksijensiz ortamın, biyolojik materyallerin mükemmel bir şekilde korunmasını sağladığını ifade ederek, “Bu virüsler, bağışıklık sistemimizin hiç görmediği mikroplar olabilir. Bu durum, başka bir endişe kaynağı” şeklinde uyardı.
YENİ SALGINLARA NEDEN OLABİLİR
Erasmus Tıp Merkezi’nden virolog Marion Koopmans da benzer bir uyarıda bulunarak, donmuş topraklardan çıkabilecek virüslerin yeni salgınlara neden olabileceğini belirtti. Bilim dünyası, antik patojenlerin modern dünyaya yayılması riskinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu tür salgınlara karşı mücadele etmenin zorluğuna vurgu yapıyor. Türkiye’de ise henüz bu tür bir virüsün tespit edilip edilmediği konusunda resmi bir bilgi bulunmamaktadır.