1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. İran’da idam edilen Reyhan Cebbari’nin hikayesi beyaz perdede

İran’da idam edilen Reyhan Cebbari’nin hikayesi beyaz perdede

İran'da kendisini cinsel saldırıya maruz bırakan fail Murtaza Abdülali Serbendi'yi öldürmekten hüküm giyen ve 5 yıllık yargı sürecinin ardından idam edilen Reyhan Cebbari'nin adalet mücadelesini anlatan 'Reyhan' isimli filmin ön izlemesi Torun Center’da gerçekleşti.Film yakında Türkiye'de vizyona girecek.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

İran'da çalıştığı dekorasyon şirketinde, ofisini dekore ettirmek isteyen eski bir İstihbarat Bakanlığı çalışanı olan Murtaza Abdülali Serbendi'nin cinsel saldırısına maruz bırakılan ve fail Serbendi'yi öldürmekten Ekim 2014'te idama edilen Cebbari'nin hikayesini beyaz perdeye aktaran filmin yönetmenliğini, İran'ın ödüllü sinemacılarından üstleniyor.

Film, Cebbari'nin İran'daki molla rejiminin pekiştirdiği eril adalet sistemiyle mücadelesini merkeze alıyor.

Yapımcılığını Anoosh Jafarian'ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda, Roshanak Gerami, Parivash Javadi, Roya Hosseini, Ali Or gibi İran sinemasının yakından tanıdığı isimler yer alıyor

FİLM ERKEK ADALETE KARŞI KADIN MÜCADELESİNİ ANLATIYOR

Film, Reyhan'ın hikâyesinden yola çıkarak Süheyla ve benzer kaderi yaşayan Seher'in zorlu coğrafyada hayatta kalma mücadelesini konu ediyor. Bir yandan İran'ın sosyo- politik atmosferine ışık tutarken bir yandan da mücadelesini temel alıyor. Kişilerin gerçek ismi filmde saygı çerçevesinde kullanılmıyor.

İdama mahkûm olan eşinden sonra çocuğuyla hayata tutunmaya çalışan Süheyla (Reyhan) kayınbiraderinin istismarına uğrar. Karşı koymaya çalışırken, adam ölür ve Süheyla'yı idama götüren süreç başlar.

Kendi ailesinden geriye kalan kız kardeşi Seher ise ablası için mücadele verirken kapıları aşındırır. Ablası için mücadele verdiği sırada taciz ve istismara uğrar. Ablası gibi istismara direnirken savcı hayatını kaybeder.

İDAM KARARI VERİLİR

26 yaşında edilen Molla rejimi tarafından  hayatına son verilen Reyhan'ın annesine bıraktığı mektupta ise şu tarihe not düştü,

“İçime sevgisini ektiğin bu ülke beni hiçbir zaman istemedi. Dünya bizi sevmedi. Ve bir de vasiyeti olacaktı genç kadının Beni bu ülke toprağına gömme. Siyahlar giymeni istemiyorum. Rüzgâr beni alıp götürsün.”

ABBAS REFAİ KİMDİR?

Pek çok uluslararası yarışmadan ödülle dönen Rafei, Sinemadaki profesyonel kariyerine 1995 yılında İran'da o yılın en çok satan filmlerinden biri haline gelen “Mina'nın Sırrı” adlı filmle başladı. Abbas Rafei “Rüzgârdaki Kelebek, Değişim Rüzgarı, Şaşkınlık, Artık Yalnız Değilim, Otoban, Oblivion Mevsimi gibi ses getiren yapımları yönetti.

Anoush Jafarian ve Abbas Rafei yönetimindeki Tandis Film Company, 25 yıldır birçok filme imza atmış, çeşitli festivallerde pek çok ödül kazanmış ve 2017 yılında Türkiye'deki çalışmalarına başlamıştır.

İran’da idam edilen Reyhan Cebbari’nin hikayesi beyaz perdede
Yorum Yap