Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde milyonlarca tarihi belge muhafaza ediliyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Osmanlı İmparatorluğundan kalan 11 milyon evrakı Arşiv Dairesi Başkanlığı eliyle restore ediyor.
Arşiv dairesinin bünyesinde çalışmalarını yürüten Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, şu ana kadar 121 bin 401 belgenin restorasyonunun tamamladı. Restore çalışmalarında özellikle Mülkiye Defterleri titizlikle yenilenmekte.
NASIL RESTORE EDİLİYOR
Elde olan belgenin durumuna göre geleneksel tekniklerle yapılan restore işleminde elle çalışılırken ikinci yöntemde belge, bir makine yardımıyla yenileniyor. Leaf-Casting adı verilen ikinci uygulamada, mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları kağıt hamuru kullanılarak tamamlanıyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün talebiyle, restorasyon esnasında yerli ve milli leaf – casting makineleri kullanılmakta.
AYASOFYA VAKFİYESİ RESTORE EDİLDİ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı, tarihi belge niteliği taşıyan Ayasofya Vakfiyesinin restorasyonunu da gerçekleştirdi.
1463 tarihli 65 metre uzunluğundaki Ayasofya Vakfiyesi, klasik restorasyon usulüyle elle yapılan titiz bir çalışmayla yenilendi.