1. Haberler
  2. Dünya
  3. Rusya, Çin’de İHA fabrikası kurdu iddiası!

Rusya, Çin’de İHA fabrikası kurdu iddiası!

Rusya'da devlete ait silah şirketi Almaz-Antey'in iştiraki olan IEMZ Kupol'un bu yılın başlarında Rus savunma bakanlığına gönderdiği ve çalışmalarını özetleyen bir rapor olan belgelerden birine göre, Kupol yerel uzmanların yardımıyla Çin'de Garpiya-3 (G3) adlı yeni bir İHA modeli geliştirdi.

featured

Rusya, Avrupalı iki istihbarat kaynağının ve Reuters’ın incelediği belgelere göre, Ukrayna’ya karşı savaşta kullanılmak üzere uzun menzilli silahlı insansız hava araçları (İHA) geliştirmek ve üretmek için Çin’de fabrika kurdu.

Rusya’da devlete ait silah şirketi Almaz-Antey’in iştiraki olan IEMZ Kupol’un bu yılın başlarında Rus savunma bakanlığına gönderdiği ve çalışmalarını özetleyen bir rapor olan belgelerden birine göre, Kupol yerel uzmanların yardımıyla Çin’de Garpiya-3 (G3) adlı yeni bir İHA modeli geliştirdi ve uçuş testleri yaptı.

Kupol savunma bakanlığına Çin’deki bir fabrikada G3 de dahil olmak üzere İHA üretebildiğini, böylece silahların Ukrayna’daki “özel askeri operasyonda” konuşlandırılabileceğini söyledi.

Kupol, Almaz-Antey ve Rusya Savunma Bakanlığı sorulara yanıt vermedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Reuters’a yaptığı açıklamada böyle bir projeden haberdar olmadığını, ülkenin İHA ihracatı konusunda sıkı kontrollerinin olduğunu açıladı.

Londra merkezli bir savunma düşünce kuruluşu olan International Institute for Strategic Studies’de araştırma görevlisi olan Fabian Hinz, onaylanması hâlinde Çin’den Rusya’ya İHA teslimatının önemli bir gelişme olacağını söyledi.

Kupol’un bakanlığa sunduğu raporlara göre, G3, 50 kg yükle yaklaşık 2,000 km yol kat edebiliyor. Çin’de üretilen G3 ve diğer bazı İHA modellerinin örnekleri, Çinli uzmanların da katılımıyla yeni testler için Kupol’a gönderildi.

Reuters’ın incelediği iki ayrı belgeye göre, Kupol, Rusya’nın İzhevsk kentindeki genel merkezine, ikisi G3 olmak üzere Çin yapımı yedi askeri İHA teslim aldı. Bu belgeler, iki Avrupalı istihbarat kaynağına göre, Çinli tedarikçilerle aracı olarak görev yapan bir Rus şirketi tarafından Kupol’a yazın gönderilen faturaları içeriyor.

Rusya, Çin’de İHA fabrikası kurdu iddiası!
Yorum Yap