1. Haberler
  2. Haber
  3. Narin Güran’ın cinayetinde ‘dedektif böcekler’ kullanılacak!

Narin Güran’ın cinayetinde ‘dedektif böcekler’ kullanılacak!

19 gün sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin detaylar, Adli Tıp Kurumu'nun 'dedektif böcekler' yardımıyla çözülecek. Özel laboratuvarlarda böcekler kemik üzerindeki doku kalıntılarını temizleyerek cinayetin izlerini ortaya çıkaracak.

featured

Araştırma ayrıntılarında Kurumu’nun yöntem olarak ‘dedektif böcekler’ kullanacağı bildirildi. İskelet temizlenmesinde en yaygın tür olarak Dermestes maculatus böcekle, cinayetin nasıl işlendiğini ortaya çıkarılması bekleniyor.

Narin’in kesin ölüm sebebinin belirlenmesi çalışmaları devam ederken İstanbul’a getirilen örnekler Adli Tıp Kurumu’ndaki özel laboratuvarda incelemeye alındı.

Halktv.com.tr’nin haberine göre incelemede özel küvözlerde saklanan ‘dedektif böcekler’ olarak bilinen böcekler kullanılacak.

Üzerinde insan doku kalıntısı bulunan kemiklerin, mikroskop altında incelenebilmesi için bu dokuların kemikten temizlenmesi gerekiyor. Bu noktada, söz konusu böcekler devreye giriyor.

Narin’den alınan örnekler Kemik İnceleme Şubesi’nde bu araştırma için ayrılmış kuvözde muhafaza ediliyor. Böcekler kemiğin üzerindeki dokuyu temizlemeye başladı. Bu doku temizlendiğinde en küçük iz bile tespit edilebilecek ve böylece boyuna dış müdahale olup olmadığı ve ölüme de böyle bir müdahalenin sebep olup olmadığı ortaya çıkacak.

İskelet temizlenmesinde en yaygın tur olarak Dermestes maculatus (Syn: Dermestes vulpinus) kullanılmaktadır. Optimum 26.6-29.5 °C ısıda ve %50 nem oranındaki bir ortamda aktif olarak iskeletlerin temizlenmesini hızlı bir şekilde yaparlar. Tüy, kürk, deri, kan ve organları sevmeyen bu böcekler, hızla et tüketerek gelişim evrelerini tamamlarlar. Hassas ve narin materyaller için küçük larvalar kullanılırken, büyük ebattaki materyaller için ise daha büyük larvalar kullanılmaktadır.

Narin Güran’ın cinayetinde ‘dedektif böcekler’ kullanılacak!
Yorum Yap