Fransa’da seçim tedirginliği!

Pazar günü geç saatlerde Fransa genelinde seçim için 30,000 polisin görevlendirileceğini açıkladı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

'da iki milletvekili adayının genel seçim çalışmaları sırasında saldırıya uğradığını açıklamasının ardından İçişleri Bakanı Gerald Darmanin seçim sonuçları açıklandığında olay çıkmasını önlemek için Pazar günü geç saatlerde Fransa genelinde 30,000 polisin görevlendirileceğini açıkladı.

Fransa'da 7 Temmuz'da yapılacak ikinci tur, Marine Le Pen'in aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin ilk kez parlamentoda çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağını ve euro bölgesinin en büyük ikinci ekonomisine sahip Fransa'da bir sonraki hükümeti kurup kuramayacağını belirleyecek.

Öte yandan seçim çalışmalarına siyasi kutuplaşmanın yanı sıra bazı şiddet olayları da gölge düşürdü. Fransız hükümeti sözcüsü Prisca Thevenot dün akşam ekibiyle birlikte kampanya afişlerini asarken bir grup gencin saldırısına uğradıklarını söyledi.

Thevenot, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, kendisinin zarar görmediğini fakat yardımcısı ve bir parti çalışanının kampanya afişlerine zarar veren yaklaşık 10 kişilik bir grup genç tarafından yaralandığını söyledi.

RN'nin Savoie'deki adayı olan Marie Dauchy de dün bir pazarda bir esnafın saldırısına uğradığını belirtti.

Darmanin, Thevenot'nun ekibine yönelik saldırıyla ilgili olarak dört kişinin tutuklandığını ve seçim sonuçlarının açıklanacağı Pazar akşamı konusunda “çok dikkatli” olunacağını söyledi.

Darmanin France 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, Pazar akşamı görevlendirilecek 30,000 polisin yaklaşık 5,000'inin Paris ve çevresinde bulunacağını ve “radikal sağ ve radikal solun kargaşa çıkarmak için durumdan faydalanmamasını sağlayacaklarını” belirtti.

Dün yapılan bir anket, ana akım partilerin aşırı sağın mutlak çoğunluğa ulaşmasını engelleme çabalarının işe yarayabileceğini gösterdi.

Challenges dergisi için yapılan Harris Interactive anketi, göçmen ve AB karşıtı RN ve müttefiklerinin 577 kişilik parlamentoda sadece 190 ila 220 sandalye kazanacağını, merkez sağdaki Cumhuriyetçilerin (LR) ise 30 ila 50 sandalye kazanacağını gösterdi. Bu da LR parlamento grubunun bir kısmı tarafından desteklenen aşırı sağcı azınlık hükümet kurulma olasılığını ortadan kaldırabilir.

Söz konusu anket, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin iktidara gelmesini engellemek isteyen orta yolcu ve solcu partilerin 200'den fazla adayı oyları bölmemek amacıyla Pazar günü yapılacak ikinci turdan çekileceklerini açıklamasının ardından yapıldı.

Fransa’da seçim tedirginliği!