1. Haberler
  2. Haber
  3. Basın müzesinde saldırı: Tarihi matbaa makinesinin koruma camı kırıldı

Basın müzesinde saldırı: Tarihi matbaa makinesinin koruma camı kırıldı

1929 yılında kendi imal ettiği el yapımı tahta dizgi makinesiyle Güzelordu adında Türkiye'nin ilk köy gazetesini çıkaran Bilal Köyden anısına 10 Ocak 2014 tarihinde açılan Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi’nde sergilenen tarihi matbaa makinesinin koruma camı, bilinmeyen kişiler tarafından kırıldı

featured

Ordu’nun değerli kültür miraslarından biri olan ‘nde üzücü bir olay yaşandı. Ordu’nun basın tarihini yaşatan ve ziyaretçilere bu geçmişi tanıtmayı amaçlayan Bilal Köyden Basın Müzesi, bu tür olaylarla sarsıldı. Müzenin en önemli eserlerinden biri olan matbaa makinesi, koruma camı sayesinde yıllardır korunmaktaydı. Ancak bu cam, vandallar tarafından hedef alındı. Müze yetkilileri, camın nasıl ve ne zaman kırıldığı konusunda başlattı. Güvenlik kameraları incelenerek, olaya karışanların kimliklerinin tespit edilmesi amaçlanıyor.

Bilal Köyden Basın Müzesi 2021 yılında yapılan peyzaj düzenleme çalışmasıyla daha sade bir şekilde tasarlanarak sergi alanının ön plana çıkarıldığı ve çeşitli dönemlerde etkinliklere ev sahipliği yapabilecek sosyal bir alan olarak yeniden tasarlanmıştı.

Bilal Köyden Basın Müzesi Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamında; gazetecilerin resimleri ile kısa öz geçmişleri, alan merkezinde Bilal Köyden’in dizgi makinesi, ziyaretçilerin dinlenmesi için oturma bazası ve etkinliklerin düzenlenebileceği alan oluşturulmuştu.

HAYATI

1894 yılında Ordu’ya bağlı Uzunisa’da dünyaya geldi. 1967’de Ankara’da yaşama veda etti. Ordu Rüştiyesi’nden mezun oldu. Erzincan Zabit Mektebi’nde öğrenciyken I. Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine öğrenimini tamamlayamadan askere gitti.

Milli Mücadele yıllarında Ordu ilinde yayımlanan Muvaffakiyet-i Milliye, Hadim-i Cumhuriyet ve Tekâmül gazetelerinde şiir, fıkra ve makaleleri yayımlandı.

Daha sonra Trabzon’da yayımlanmakta olan Kahkaha ve Devekuşu gazetelerinde yazdı. 1927’de Uzunisa köyünde Güzelordu adı ile haftalık bir gazete çıkarmaya başladı. Güzelordu’nun yayımını tam 25 yıl sürdürdü.

Gazeteyi kendi imalatı olan bir makinede bastı. Tahtadan imal edilmiş bu makineyi 1948’de Basın Müzesi’ne hediye etti.

1951’den itibaren haftalık Birlik gazetesini çıkardı. Bu gazetenin yayımına iki yıl sonra son verdi ve Ordu Postası, Zaman ve Ordu Sesi gibi yerel gazetelerde makale, fıkra ve anılarını yayımlamayı sürdürdü. Daha çok hece vezniyle şiirler yazdı. Güzelordu gazetesine ilişkin anılarını kitap haline getirdi.

Basın müzesinde saldırı: Tarihi matbaa makinesinin koruma camı kırıldı
Yorum Yap