1. Haberler
  2. Haber
  3. Akkuyu nükleer tesisindeki gecikmenin nedeni ortaya çıktı!

Akkuyu nükleer tesisindeki gecikmenin nedeni ortaya çıktı!

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santrali inşaatının Almanya'dan teslimatı yapılmayan iletim tesisi ekipmanları sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine Çin'de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etti.

featured

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer santrali inşaatının ‘dan teslimatı yapılmayan iletim tesisi ekipmanları sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine ‘de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etti.

Alman şirketi Siemens’in iletim tesisi ekipmanlarını teslim etmediğini bu nedenle inşaatın geciktiğini belirten Bayraktar, Anadolu Ajansı ile söyleşisinde “Siemens’in depolarında şirketin beklettiği teslim etmesi gereken ekipman (var). Nükleer ada ile ilgili değil, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı birkaç ay geciktirme etkisi olan bir şey” dedi.

Konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da Temmuz ayında dile getirdiğini ifade eden Bayraktar, gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesine gerekçe olarak ‘nın Akkuyu’dan sağlayacağı gelirin Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanmasının gösterildiğini ifade etti.

Ekipmanın Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamına girmediğini belirten Bayraktar, “Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef siyasi tutumla alınmış bir karar var. Bu en üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı” dedi.

Tamamlandığında Türkiye’nin enerji üretiminin önemli bir bölümünü sağlayacak olan santral Rosatom tarafından finanse ediliyor ve yaptırılıyor. Santralin sahibi olan Rus atom enerjisi tekeli Rosatom’un sahipliği devletler arası anlaşmaya hiçbir zaman %51’in altına inmeyecek.

Bayraktar Rosatom’un muadil parçaları Çin’den sipariş ettiğini ifade ederek, “Rosatom bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçti, oradan gelecek. Ama ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır” dedi.

Bayraktar, Siemens’e yaptırım öngörüp öngörmedikleri sorusuna, “Enerji alanında bizim çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan biri. Bundan sonraki işlerle alakalı onlarla ilgili varlığı çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur… Ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır” cevabını verdi.

Bayraktar, Rosatom’un Akkuyu’ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek projenin Rusya’ya gelir yaratacağı iddasın tutarsız bulduğunu ifade etti. Bayraktar “O zaman Almanya’nın, Hindistan’ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi lazım” dedi.

Her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak Akkuyu santralinde ilk reaktörün 2025’te devreye alınması, tüm santralin ise 2028’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye’nin enerji üretiminin yaklaşık %10’unu oluşturacak olan tesisin şebekeye bağlanması için bazı noktalarda ulusal iletim sisteminde kapasite artırımı da gerekiyor.

Akkuyu nükleer tesisindeki gecikmenin nedeni ortaya çıktı!
Yorum Yap