1. Haberler
  2. Haber
  3. AB’den, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya 35 milyar Euro kredi!

AB’den, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya 35 milyar Euro kredi!

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'ya yardım amacıyla 35 milyar euroya kadar kredi sağlacağını açıkladı.

featured

Avrupa Komisyonu Başkanı , Avrupa Birliği’nin () Rusya ile savaş halinde olan ‘ya yardım amacıyla 35 milyar euroya kadar kredi sağlacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı’nın ziyareti sırasında açıklanan kredi, G7 ülkelerinin, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirle fon sağlamaya yönelik daha kapsamlı bir planın parçası.

Von der sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada “Rusya’nın aralıksız saldırıları Ukrayna’nın AB’nin sürekli desteğine ihtiyacı olduğu anlamına geliyor” dedi.

Ukrayna, altyapısını harap eden ve iki yıldan uzun süredir devam eden savaş nedeniyle büyük mali ihtiyaçlarla karşı karşıya kalmış durumda. Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısının yaklaşık 9 gigawattlık (GW) bölümünü devre dışı bıraktı.

G7 ülkeleri, Moskova’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin hemen ardından yaklaşık 300 milyar dolar büyüklüğünde Rus varlığını dondurmuştu. Ülkeler, bu fonları müttefiklerine yardım etmek için kullanma sözü vermişlerdi ancak bu mekanizmanın tam olarak nasıl işleyeceğine dair tartışmalar aylar sürmüştü.

AB ülkelerinin Mayıs’ta vardıkları anlaşmaya göre gelirlerin %90’ı Ukrayna’ya askeri yardımda bulunmak üzere AB tarafından yönetilen bir fona aktarılacak, diğer %10’luk kısım ise Kiev’e sağlanacak başka türlü desteklerde kullanılacak.

AB diplomatları, Ukrayna’nın ilk ödemeyi Temmuz ayında almasının beklendiğini belirttiler.

AB’den, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya 35 milyar Euro kredi!
Yorum Yap