1. Haberler
  2. Haber
  3. 35 yıl sigara içen avukat, gırtlak kanseri oldu: ‘Sigarayı bıraktığımda çok geçti’

35 yıl sigara içen avukat, gırtlak kanseri oldu: ‘Sigarayı bıraktığımda çok geçti’

Ankara'da 35 yıl boyunca günde 2 paket sigara içen 58 yaşındaki avukat Hüseyin Önal, 3. evre gırtlak kanseri tanısı aldı. Başarılı bir operasyonla tümör temizlendi, ancak sesini kaybetti.

featured

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümüne ses kısıklığı ve yutma güçlüğü şikayetiyle başvuran Hüseyin Önal, yapılan tetkikler sonucu 3’üncü evre gırtlak kanseri tanısı aldı. Geçtiğimiz hafta yapılan ameliyatla tümör temizlendi ve yutma sorunu giderildi. Ancak operasyon sonrası Önal sesini kaybetti.

“SİGARA BENİ ESİR ALDI”

Yalnızca yazarak iletişim kurabilen Hüseyin Önal, sigara nedeniyle yaşadığı zorlu süreci şöyle anlattı:

“Sigarayı kullanırken keyif ve özgürlük sanırdım, oysa o beni esir aldı. 2 yıl önce sigarayı bıraktığımda artık çok geç kalmıştım. 2017’de tansiyon nedeniyle ölümden dönmüştüm, sigara beni uyardı ama aldırmadım. Şimdi yaşam mücadelesi veriyorum.”

PROF. DR. ACAR: “ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr. Aydın Acar, gırtlak kanserinin genellikle ses kısıklığı, yutma problemleri ve boyunda kitlelerle kendini gösterdiğini belirtti.

“Gırtlak kanseri erken evrede teşhis edilirse yüz güldürücü sonuçlar alınabilir. Ancak Hüseyin Bey bize 3. evrede geldi. Yine de ameliyatla tümörü temizledik. 1,5 ay sonra protezle konuşmasını sağlayacağız. Sigara, gırtlak kanserinin en önemli nedenidir. Bu hastalığın yüzde yüz nedeni sigaradır.”

PROTEZLE SESİNİ GERİ KAZANACAK

Hüseyin Önal’ın mesleği gereği sese ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Acar, protez sürecine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Protezle sesini karşıya duyurabilecek ve avukatlık mesleğine devam edebilecek. Patoloji sonucuna göre gerekirse ek radyoterapi uygulayacağız. Bu tür kanserlerin tedavisi mümkün. Ancak hastaların en az 2 hafta süren ses kısıklığında mutlaka bir KBB uzmanına başvurması ve sigaradan uzak durması gerekiyor.”

Uzmanlar, gırtlak kanserinin önlenmesinde sigaradan uzak durmanın kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. Modern tıp sayesinde tedavi başarı oranları artmış olsa da erken teşhis hayat kurtarıyor.

35 yıl sigara içen avukat, gırtlak kanseri oldu: ‘Sigarayı bıraktığımda çok geçti’
Yorum Yap