1. Haberler
  2. Gündem
  3. Lozan Antlaşması 101 yaşında: Kimler tarafından imzalandı, önemi nedir?

Lozan Antlaşması 101 yaşında: Kimler tarafından imzalandı, önemi nedir?

101'inci yıl dönümünü kutlayan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı. Peki Lozan Antlaşması'nın önemi nedir? Lozan Antlaşması kimler tarafından imzalandı?

featured

101’inci yaşına giren Barış Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde Büyük Millet Meclisi temsilcileri ve 10 ayrı ülkenin temsilcileriyle birlikte, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace’ta imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

LOZAN BARI ANTLAŞMASI KİMLER TARAFINDAN İMZALANDI?

Lozan Barış Antlaşması, İsviçre’nin Lozan şehrinde Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace’ta Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından imzalanmıştır.

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI’NIN ÖNEMİ NEDİR?

‘nün başkanlık ettiği Türk heyeti bu antlaşmayı imzalamakla birlikte Türkiye’nin topraklarını ve sınırlarını güven altına almıştır. Bu antlaşma Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası alanda tanıyan ilk antlaşmadır.

Lozan Barış Antlaşması’nın başlıca sonuçları şunlardır:

1) Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmıştır.
2) Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları, Karadeniz’den Ege Denizi’ne kadar uzanmıştır.
3) Doğu Anadolu’nun statüsü, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliği altında kalmıştır.
4) Boğazlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliği altında uluslararası bir statüye kavuşmuştur.
5) Rumların mübadelesi gerçekleştirilmiştir.

Lozan Antlaşması 101 yaşında: Kimler tarafından imzalandı, önemi nedir?
Yorum Yap