1. Haberler
  2. Gündem
  3. Hugo Boss’un sendika karşıtlığı: Nazi döneminden kalma bir miras

Hugo Boss’un sendika karşıtlığı: Nazi döneminden kalma bir miras

Hugo Boss’un İzmir'deki fabrikasında işçiler, sendikalaşma çabaları nedeniyle işten çıkarılma ve baskılarla karşılaşıyor. Evrensel Gazetesi'nden Emirhan Durmaz’ın haberine göre, son bir yılda 660 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, sendikal haklarını savunmaya devam ederken, fabrikanın çalışma koşulları ve yöneticilere sağlanan ayrıcalıklar tartışma konusu oldu.

featured

Alman tekstil devi ‘un İzmir’deki fabrikasında sendikal faaliyetler nedeniyle işçilere yönelik baskılar artıyor. Evrensel Gazetesi’nden Emirhan Durmaz’ın haberine göre, firma, sendikal örgütlenmeyi engellemek amacıyla işten çıkarmalar yapıyor. Son bir ayda 60, geçen yıl ise toplamda 660 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, sendika haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtiyor.

Hugo Boss, Türkiye’de 25. yılını doldururken, 2021’de 144 milyon avro, 2022’de 222 milyon avro ve 2023’te 270 milyon avro net gelir elde etti. Şirketin 2025’teki ciro hedefi ise 4 milyar avro olarak belirlendi. Ancak, “akıllı ve mutlu fabrika” olarak lanse edilen İzmir tesisinde, işçiler zor ve güvencesiz koşullar altında çalıştırılıyor.

İşçiler, uzun mesai saatleri, eksik malzemeler ve sıkı denetimlerle karşı karşıya kalıyor. Sendikalaşma faaliyetlerinde bulunan işçiler, işten çıkarma ve çeşitli cezai işlemlerle karşılaşıyor. TEKSİF Gaziemir Temsilcisi İbrahim İpek, ‘daki işçilerin sendikalı çalıştırıldığını ancak Türkiye’deki işçilere sendikalaşma hakkı tanınmadığını ifade etti.

İşçiler, sendikal faaliyetlerin cezalandırılmasıyla ilgili çeşitli örnekler verdi. Kamer Ergun, 9.5 yıl çalıştığı iş yerinde sendikalaşma mücadelesi verdiği için işten çıkarıldığını belirtti. Musa Mut ise, kendisini “kupon çalma” ile suçlayarak işten çıkarıldığını ve bu olayın sendikaya üye olmaya teşvik ettiği için gerçekleştiğini söyledi. Sevinç Taşdemir ise, sendikal faaliyette bulunmasının ardından işten çıkarıldığını ve işsizlik maaşı alamadığını ifade etti.

Fabrikada uygulanan baskı ve zorunlu fazla mesailerin yanı sıra, yöneticilere yönelik ayrıcalıklı uygulamalar dikkat çekiyor. Yöneticiler için özel pilates hocaları tutulurken, işçilere ise malzeme ve sağlık hizmetlerinde tasarruf yapılıyor. Hugo Boss’un kurucusu Hugo F. Boss’un Nazi dönemindeki işbirlikleri de tarihteki karanlık yönleri arasında yer alıyor; Nazi Partisi’nin aktif bir üyesi olarak, zorla çalıştırma uygulamalarına katıldığı biliniyor.

Hugo Boss’un sendika karşıtlığı: Nazi döneminden kalma bir miras
Yorum Yap