H.K.G. davasında yeni gelişme: Duruşma ertelendi!

6 yaşında evlendirilme davasında kararın İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatima Gümüşel’in yargılanmasına başlandı. Duruşma sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamaları nedeniyle 10 Haziran’a ertelendi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

6 yaşındaki .'nin evlendirilmesi davasında karar 23 Ekim 2023 tarihinde açıklanmış ve sanık Kadir İstekli 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl ve Fatıma Gümüşel ise 16 yıl 8 ay cezası ile cezalandırılmasına karar verilmişti. Kararın değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Dairesi sanık Kadir İstekli'nin 2004-2013 yılları arası için ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' 2020 yılı için ise ‘Eşe karşı nitelikli cinsel saldırı' suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken, tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını değerlendirdi. Mağdur H.K.G.'nin annesi Fatıma Gümüşel ve babası Yusuf Ziya Gümüşel hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince arttırım yapılması gerektiğini belirten dosyayı usul ve esas yönünden bozmuştu.

Bozulma kararının ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemedinde görülen ilk duruşmaya, sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirilerek katıldı.

DAVA ERTELENDİ

Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan anne Fatıma Gümüşel ise henüz yakalanamadı. Saat 10.00'da başlayan duruşma sanık avukatlarının mazeretli şekilde katılmamalarından dolayı ertelendi. Sanıklar 10 Haziran saat 10.00'a yeniden hakim karşısına çıkacak.

“GERİCİLİK SORUNU VAR”

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) duruşma öncesi bir basın açıklaması yaptı.

Bu basit bir çocuğun nitelikli cinsel istismar davası değil. Bu ülkemizin götürüldüğü ortaçağ karanlığının gün yüzüne çıkması. Bunu teşhir etmek için de buradayız. Çünkü ülkemizde hala ortaçağdan kalan bir sınıf var. Ülkemizde hala ortaçağcı gericilik sorunu var. Laiklik yoksa demokrasi, bilim, özgürlük yoktur. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz” ifadelerini kullandı

“ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ”

Kadın ve Demokrası Vakfı (KADEM) ise yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı.

“Sanıkların hak ettikleri cezayı almaları ve kamu vicdanının teskini için, davayı yakından takibe devam edeceğiz. Bir kez daha hatırlatmakta fayda var, Çocuktan gelin olmaz”

Duruşmanın ardından Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) bir açıklama yaptı.

“SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ”

UCİM Genel Başkanı Saadet Özkan, konuşmasında mahkeme kararıyla ilgili şunları kaydetti:

“Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararıyla bozulan bu davada bugün içeride mahkeme başkanı gizlilik kararını yeniden aldı ve ‘eğer buradaki davayla ilgili dışarıda ayrıntıları duyarsa özellikle suç duyurusunda bulunacağını' iletti. Bu davada içeriğiyle ilgili bilgi veremiyoruz. Ama eksik hususların tamamlanmasıyla ilgili süreci takip edeceğiz. Cezanın arttırılacağı yönünde kanaatimiz emin”

“ÇOCUĞA DEĞİL İSTİSMARCILARA SAHİP ÇIKTILAR”

UCİM kurucusu ve genel başkan yardımcısı Yücel Ceylan da, “Bu davanın kamuoyunda bu kadar ifade yaratmasının sebebi çocuğun istismara uğradığı ve bu istismara büyük bir kitlenin aslında öyle ya da böyle destek vermesi. Bu bütün ülkemizin zoruna gitti. Bu davada ne yazık ki başlangıç noktasına baktığınız zaman çocuğa değil ne yazık ki istismarcılara sahip çıktılar. O yüzden de ülke son derece üzüldü, sinirlendi. Biz bu davanın sonucunda adaletin yerini bulacağını ve verilen cezaların da arttırılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirilerek yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin yargılandıkları davada İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi 23 Ekim 2023 tarihinde tutuklu sanık Kadir İstekli'yi 30 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel'i 20 yıl ve anne Fatma Gümüşel'i ise 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Kararın ardından dosya İstinaf'a taşınmıştı. İstinaf Mahkemesi, sanıklara verilen cezanın arttırılması gerektiğini aktararak kararı bozmuştu.

 

H.K.G. davasında yeni gelişme: Duruşma ertelendi!