1. Haberler
  2. Gündem
  3. Furkan apartmanı karar duruşması yarın: “Adalet için mücadelemiz bitmedi!”

Furkan apartmanı karar duruşması yarın: “Adalet için mücadelemiz bitmedi!”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin ölümüne neden olan Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı'nın karar duruşması yarın yapılacak. Aileler, "Ana taşıyıcı kolonları kesen mağaza sahipleri 26 Nisan’da tahliye edildi. Davanın tek tutuklusu olan fenni mesul ise duruşmadan bir hafta sonra serbest bırakıldı. Biz bitti demeden bu dava bitmez!" açıklamasını yaptı.

featured

Deprem felaketinde 51 kişinin hayatını kaybettiği ‘in Nizip ilçesindeki davasında karar duruşması 19 Temmuz’da (yarın) saat 09.00’da Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

ADALET PEŞİNDE AİLELERİ PLATFORMU’NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

“Nizip ilçesinde yıkılan tek binada katiller aramızda: Furkan Apartmanı davası. 51 canımıza mezar olan Furkan Apartmanı’nın katilleri dışarıda! Bilirkişi raporuna göre statik ve mimari proje uyumsuz. Aynı rapora göre taşıyıcı kolon kesildiği ve usulsüz tadilat yapıldığı tespit edildi. Kaçak kat inşa edilen apartmanda beton kalitesi yetersiz. Ana taşıyıcı kolonları kesen mağazanın sahipleri 26 Nisan’da tahliye edildi. Davanın tek tutuklusu kalan fenni mesul ise duruşmadan bir hafta sonra serbest bırakıldı! Biz bitti demeden bu dava bitmez.”

ERSAN ŞEN’İN SAVUNMA HAMLESİ

Hasan Hüseyin ve Abdullah Devrim Sever kardeşlerin müteahhitliğini yaptığı Furkan Apartmanı, 51 kişinin ölümüne neden oldu. Hakkında tutuklama kararı bulunan Sever kardeşlerin avukatlığını Ersan Şen üstlendi. Şen, 8 Aralık 2023 tarihli duruşmada müvekkillerinin korktuğunu belirterek, “Tutuklamaya yönelik yakalama emri insanları korkutur. Bu insanların burada olamamaları tutuklamaya yönelik yakalama emri nedeniyledir” dedi ve yakalama kararının kaldırılmasını veya güvence verilmesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti ve gerekçesini şöyle açıkladı: “Soruşturma aşamasında haklarında gözaltı kararı verilmesiyle yurtdışına kaçtıkları tespit edildi. Savunma yapmaktan kaçındılar ve haklarındaki yargılamayı sürüncemede bıraktılar.”

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN BULGULARI

Gaziantep Üniversitesi bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, “Belediyeye verilen mimari projeyle statik proje uyuşmadığı, zemin kattaki iki dükkanın statik projede yer almadığı, iki dükkan üzerine kaçak asma kat yapıldığı, bir kolunun hiç inşa edilmediği ve bir kolonun enkazda bulunamadığı” belirtildi. Raporda ayrıca beton basınç dayanım ortalamasının düşük olduğu ve binanın yıkılma sebebinin “birden fazla kolonun eksik olması, simetrinin bozulması ve teras kat gibi fazladan yük eklenmesi” olduğu vurgulandı. Müteahhitler Hasan Hüseyin ve Abdullah Devrim Sever kardeşler hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan hapis cezası talep edildi. Savcılık, müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever’i ifadeye çağırdı ancak Sever kardeşler kayıplara karıştı.

SİYASET VE SPOR İLİŞKİLERİ

Yakalama kararını önceden haber alarak yurtdışına kaçtıkları iddia edilen Sever kardeşler, spor ve siyasetle yakın ilişkiler içindeydi. Abdullah Devrim Sever, bir dönem Gaziantepspor’un asbaşkanı oldu ve AKP’den 2018’de Gaziantep milletvekilliğine, 2019’da ise Nizip Belediye Başkanlığına aday oldu.

Furkan apartmanı karar duruşması yarın: “Adalet için mücadelemiz bitmedi!”
Yorum Yap