1. Haberler
  2. Gündem
  3. 30 Ağustos Zafer Bayramı: Türk’ün bağımsızlık güneşi

30 Ağustos Zafer Bayramı: Türk’ün bağımsızlık güneşi

Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1924’te Kütahya Dumlupınar’da “Şehit Asker Anıtı”nın açılış törenin yaptığı konuşmasında, 30 Ağustos’un önemini şu cümlelerle anlattı: “Efendiler! Milletimiz, egemenliğini eline aldığı gün en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısanda idi. Bütün bunlara rağmen varlığını ve istiklalini korumaya karar verdi. Bu kararında başarı sağlayabilmek için bütün milletin kendine bir hedef ve hareket seçmesi gerekiyordu. O hedef burasıydı. Amaç olan başarı, burada kazanılan zafer idi. Hiç şüphe edilmemeli ki, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırılmış oldu.

featured

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkün gerçek kurtuluş güneşi” olarak nitelendirdiği Zaferi’nin bugün 102. yıldönümü. Mustafa Kemal Paşa’nın başkomutanlığında Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de emperyalist Yunan ordusunu Sakarya Meydan Muharebesi’nde yendi. Bu zaferle Türkün ilerleyişi başladı ve durdurulmaması gerekiyordu. Bu hedefle TBMM, 15 Eylül 1921’de taarruz için seferberlik hazırlıklarını başlattı. Ordunun nüfusu iki katına çıkarıldı, silahları artırıldı. Mustafa Kemal Paşa, Haziran 1922’de büyük taarruz hazırlıklarını başlattı, ağustosta orduya gizlice taarruza hazırlanma emri verildi.

BAŞKOMUTANIN PLANI

Türkün bağımsızlığı için ordu artık savunmadan saldırıya geçmişti. Doç. Dr. Özcan, Büyük Taarruz planını şöyle anlattı:

“Başkomutanın hazırladığı taarruz planı, düşmanın beklemediği yerden daha fazla askeri kuvvetle baskına uğratmaya dayanıyordu. Başkomutanın emriyle Afyon’un kuzeyinde 2. Ordu emrindeki toplam altı tümen gizlice saldırının beklenmediği Afyon’un güneyine, Akarçay-Ahır Dağları arasına kaydırıldı. 25 Ağustos gecesi de Fahrettin Altay Paşa’nın komutasındaki 5. Süvari Kolordusu Ahır Dağlarından Sincanlı Ovasına sızarak düşmanın İzmir ile olan ulaşım ve iletişimini keserek düşmanı yandan ve arkadan çevreledi.”

30 Ağustos Zafer Bayramı: Türk’ün bağımsızlık güneşi
Yorum Yap