Turizmcilerden yerli turiste: “Eylül’de gel…”

Otellerde enflasyon nedeniyle artan fiyatların yurtiçi tatilcileri yurtdışına yönelttiğine de dikkat çeken turizmci Vardar, "Özellikle deniz tatili isteyen misafirlerimizin tercihleri içerisinde Mısır Sharm El Sheikh çok yoğun talep alıyor. Dubai ve Uzakdoğu’da uçak dahil paketlerde Türkiye’ye nispeten daha uygun" dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

Turizmde artan maliyetlere bağlı olarak iç pazara yönelik tatil paketi fiyatlarında yaşanan artış Türk tatilcilerin tercihlerini değiştirdi.

Fiyatların %40 civarı daha ucuz olduğu ve aylarına yönelik tatil paketi satışlarında geçen yıla göre %70 artış yaşadıklarını belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türkiye'ye oranla daha uygun fiyatların yakalanabildiği yurtdışı paket taleplerinde de %50 oranında artış kaydettiklerini söyledi.

Jolly ve sektöre ilişkin gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuşan Vardar, fiyatların artışıyla birlikte misafirlere en etkin kampanyaları sunmaya çalıştıklarını belirterek, “Bu konuda özellikle enflasyon maliyetlerinin otellere yansımasına karşın bir takım katkılar verilmesi gerektiğini düşünüyor ve otel fiyatlarının belirli oranda daha makul seviyelere gelmesini istiyoruz” dedi ve ekledi:

“Yerli misafirlere ayrılan kontenjan halen yüzde 15'i geçmiyor. Bunu yüzde 30-35'lere getirirsek o zaman daha doğru fiyatlar sunabiliriz hem sezonu uzatabiliriz hem ülkenin ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayabiliriz.”

Vardar'ın verdiği bilgiye göre, geçen yıl ortalama 4,000 lira seviyelerinde olan bir kişilik geceleme maliyeti şu anda 6,000-6,500 lira seviyelerinde. Vardar, söz konusu artışa rağmen, bu fiyat seviyelerinin aslında hala gerçek maliyet artışının altında olduğunu belirterek, “Maliyet artışına baktığımızda bunun 8,000 liranın üzerinde olması gerek” dedi.

Yerli turistler arasında yoğun sezon olarak nitelenen Haziran, Temmuz, Ağustos dışındaki aylara da önemli talep kayması yaşandığını belirten Vardar şöyle konuştu:

“Son bir iki senedir Kasım ayına kadar özellikle güneyde yoğun bir şekilde misafirlerimizi ağırlıyoruz. Bu şunu gösteriyor; evet okullar açılıyor ama tatil ihtiyacı olan misafirlerimiz Eylül ve Ekim ayını çok büyük bir fırsat olarak değerlendirebiliyor. Hem fiyatlar çok daha makul seviyeye iniyor hem de kampanyamız ile finansal avantaj sağlayarak yüzde 25 peşinat ödeyip, kalanını o tarihte ödeyebiliyor. Bu nedenle Eylül ve Ekim ayına bir önceki seneye göre çok daha büyük bir ilgi var. Eylül ve Ekim için geçen yıla göre talepte yüzde 70 gibi ciddi bir artış var.”

UZAK DOĞU VE GÜNEY AMERİKA TATİL FİYATLARI TÜRKİYE'DEN UYGUN

Otellerde enflasyon nedeniyle artan fiyatların yurtiçi tatilcileri yurtdışına yönelttiğine de dikkat çeken Vardar, “Her ne kadar Türkiye'deki otellerimizin doluluğunu artırmaya çalışsak da yurtdışına olan talep her geçen gün artıyor… Özellikle deniz tatili isteyen misafirlerimizin tercihleri içerisinde Mısır Sharm El Sheikh çok yoğun talep alıyor. Dubai ve Uzakdoğu'da uçak dahil paketlerde Türkiye'ye nispeten daha uygun fiyatlar olabiliyor. Güney Amerika, Meksika, Cancun, Küba gibi ülkelerde deniz tatili ile ilgili daha makul rakamlarla fırsatlar oluşturulabiliyor” diye konuştu. Vardar, vizesiz ülkelerde de Balkanlar'ın yoğun talep aldığını belirtti.

SCHENGEN SORUNU VE HARÇ PULU BELİRSİZLİĞİ

Schengen vizesinde yaşanan sorunlara değinen Vardar, zamanında randevu alınamaması ya da vize sürecinin tatil tarihinden dsonraya verilmesi nedeniyle yapılan rezervasyonların üçte birinin iptal olduğunu söyledi.

Vardar, Schengen sorunu yaşanmasaydı, Jolly olarak şu anda yurtdışı seyahat taleplerinde yaşadıkları %50 artışın %70 seviyelerine çıkmış olacağını söyledi.

Sektörü negatif etkileyebilecek bir diğer unsurun da yurtdışı çıkış harç pulunun mevcut 150 lira seviyesinden 1,500-3,000 lira aralığında bir seviyeye çıkarılacağı söylentileri olduğunu ifade eden Vardar, bunun gerçekleşmesi halinde sadece çıkış harcı maliyetinin tek gece konaklamalı bir yurtdışı paketine neredeyse eşdeğer olacağını söyledi.

Vardar şöyle konuştu: “79 euroya ulaşım, rehber, kahvaltı dahil bir gece konaklamalı Selanik turu satıyoruz. Yani bugün konuşulan harç pulu maliyetine tur satıyoruz…Aynı şekilde Yunanistan'da 11 tane adaya kapı vizesi ile program alabiliyorsunuz. Bu adalara feribot ücreti 20-60 euro arasında değişiyor. Rodos ve Kos haricinde konaklama çok az oluyor, günübirlik gidiliyor. Şimdi diyoruz ki, ‘Oraya gitmek için vereceğin ücret kadar harç pulu vereceksiniz'. Ben bunu çok doğru bulmuyorum.”

Jolly'nin 2024 hedefleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Jolly CEO'su Mert Vardar ise, Jolly olarak şu anda 2023'e göre kişi sayısında %30, ciroda ise %120 artış yaşadıklarını belirtti ve bu yılı %100'ün üzerinde ciro artışı ile tamamlamayı beklediklerini söyledi.

CEO Vardar, “Kişi sayısı ve ciro artışı arasındaki farkın en büyük nedenlerinden biri maliyet yüksekliklerinin fiyata yansıması. Ayrıca ürün gamımızda daha premium, bir üst segment otellerin de bu sene kontrat tarafında çok ciddi ağırlığı oldu. Bu segment farklılığı da ciro artışının önemli bir nedeni.”

Turizmcilerden yerli turiste: “Eylül’de gel…”