Son Dakika…Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı

Son dakika... TÜİK'e göre mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3,37 olurken yıllık yüzde 75,45'e yükseldi. ENAG ise enflasyonu aylık yüzde 5,66 yıllık yüzde 120,66 hesapladı. Öte yandan Merkez Bankası, ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu beklentisini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltmişti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

Verilerinin gerçekçi olmadığı yönünde şiddetle eleştirilen İstatistik Kurumu () mayıs ayı verilerini açıkladı.

Buna göre, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,51 olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin ortalama enflasyon tahmini, Reuters anketinde aylık yüzde 3, yıllık yüzde 74,8 düzeyinde olurken, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,04, yıllık yüzde 74,89 olmuştu. Merkez Bankası, ikinci enflasyon raporunda, yıl sonu beklentisini yüzde 36'dan yüzde 38'e yükseltmişti.

EKONOMİ YÖNETİMİNİN ENFLASYON AÇIKLAMALARI…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonda geçiş dönemi sona eriyor. Dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz” demişti.

Şimşek, “Tekrar aylık enflasyonda bir patikaya oturuyoruz ve bizim hedeflerimize yakın bir patika” değerlendirmesini yapmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayısta yüzde 75 ile zirveye ulaşmasını beklediklerini açıklamıştı. Karahan, hazirandan itibaren ise manşet enflasyonda düşüş öngördüklerini söylemişti.

ENAG'A GÖRE YILLIK YÜZDE 120.66

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mayıs ayında yüzde 5,66 arttı. E-TÜFE'nin son 12 aylık artışı ise yüzde 120,66 olarak gerçekleşti.

İSTANBUL ENFLASYONU 1,5 YILIN ZİRVESİNDE

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) cumartesi açıkladığı verilere göre mayıs ayında perakende fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82,2 arttı. Böylelikle yıllık enflasyonda Aralık 2022'den bu yana en yüksek seviye kaydedildi.

Son Dakika…Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı