DİSK/Enerji-Sen, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, DGD-SEN, İnşaat-İş, Mağaza Market-Sen, Dev Tekstil, TOMİS ve KATAŞ-SEN, asgari ücrete temmuz ayında zam yapılması talebiyle başlattıkları kampanya kapsamında topladıkları imzaları, Ankara’daki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne taşıdı. Sendikalar, bu eylem sırasında asgari ücretin ve en düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığını belirterek, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için acil zam yapılmasını talep etti.
Yetkililere Erişim Sağlanamadı
Sendikalar, topladıkları binlerce imzayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine teslim etmeye çalıştı, ancak yetkililerle görüşme şansı bulamadı. Bu durum üzerine sendikalar, Hazine ve Maliye Bakanlığı önüne geçerek, hükümetin uyguladığı ekonomik programın işçilerin yoksullaşmasına yol açtığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Sendikalar, “7 yaşındaki çocuğumuz da 80 yaşındaki anamız babamız da işçileşti” şeklinde sert bir ifade kullandı.
Şirketler ve Vergi Politikaları Eleştirildi
Açıklamalarda, kâr rekorları kıran büyük şirketlere yönelik tasarruf tedbirlerinin uygulanmaması ve bu şirketlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmemesi eleştirildi. Sendikalar, vergi yükünün büyük kısmının dolaylı vergiler aracılığıyla halkın sırtına yüklendiğini belirtti. Ayrıca, şirketlerin mevcut borçlarını ödemekte dahi zorlandığına dikkat çekildi.
Sendikal Bürokrasinin Eleştirisi
Sendikalar, mevcut sendika konfederasyonlarının konunun gündeme getirilmesinde yetersiz kaldığını ve bu durumun sendikal bürokrasinin etkisizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin konuyu gündeme getirmesiyle ilgili olumlu bir gelişme yaşansa da, sendikalar bu konuda daha fazla aktif rol alınmasını talep etti.
Acil Zam Talebi Yineledi
Sendikalar, açıklamalarının sonunda asgari ücrete ve emekli maaşlarına acil zam yapılmasını ve insanca yaşanabilir ücretlerin belirlenmesini yineleyerek taleplerini sonlandırdı.