1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Patronlar Yerlikaya’dan köle gibi göçmen işçi talep ediyor: ‘Gerekirse zimmetimize alırız’

Patronlar Yerlikaya’dan köle gibi göçmen işçi talep ediyor: ‘Gerekirse zimmetimize alırız’

TOBB'un Ankara'daki toplantısında iş insanları ve oda temsilcileri, İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan mültecilerin işgücüne katılımını desteklemesini talep etti. İş dünyası temsilcileri, “Gerekirse yabancı çalışanları zimmetimize alırız ve herhangi bir sorun durumunda sorumlu olmaya hazırız” dedi.

featured

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin () Ankara’da düzenlediği istişare toplantısında iş insanları ve bağlı odaların temsilcileri öneri ve şikayetlerini İçişleri Bakanı ‘ya iletti. Toplantının ana gündem maddelerinden biri de mülteci sorunuydu.

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları, İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan mültecilerin işgücüne katılımı konusunda destek isterken “Gerekirse yabancı çalışanlarımızı zimmetimize alırız. Bir sorun yaşanırsa muhatap ve sorumlu olmaya hazırız” dedi. Yerlikaya’nın öneriye sıcak baktığı, diğer bakanlıklarla da ortak çalışma yapılması gerektiğini ifade ettiği öğrenildi.

İller birim kurulması talebi

Toplantıda söz alarak kürsüye çıkan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık da göçmenlerin çalışma izinleri için illerde birim oluşturulmasını talep etti. Bıyık, “Yabancı uyruklu çalışanlar için çalışma izinleri Ankara’daki genel müdürlükte veriliyor. Yaşanan yoğunluk dolayısıyla taşradan telefonla erişim sağlanamıyor ve muhatap bulunamıyor. Çalışma izinleri için illerde bir birim oluşturulması, iş adamlarının lehine olacaktır” açıklamasında bulundu.

Türkiye’ye yasa dışı yollarla gelen Afgan uyruklulara geçici kimlikleri olmaması dolayısıyla çalışma izni başvurusu yapılamadığına da değinen Erdoğan Bıyık, “Bu konuda da hükümetler arası görüşmeler yapılarak tarım ve hayvancılık gibi belirli sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda kontrollü işçi gelebilir. Belirli sektörlerdeki ürünlerin fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için uygun maliyetli üretim sağlanması faydalı olacaktır” diye konuştu.

Patronlar Yerlikaya’dan köle gibi göçmen işçi talep ediyor: ‘Gerekirse zimmetimize alırız’
Yorum Yap