Dyson kazanamadı! 176 milyon Euro’luk tazminat davasını kaybetti

Elektrikli süpürgeleriyle ünlü İngiliz teknoloji şirketi Dyson, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan 176 milyon Euro tazminat talebiyle açtığı davayı kaybetti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

Avrupa Adalet Divanı, elektrikli süpürgeleriyle ünlü İngiliz teknoloji şirketi 'un Avrupa Birliği (AB) enerji etiketleme kuralları nedeniyle uğradığı zarar için talep ettiği 176 milyon Euro'luk tazminatı reddetti.

AB'de 2014 yılında yürürlüğe giren yönetmelik gereği bütün elektrikli süpürgelere enerji sınıf etiketi konulması gerekiyordu. Etiket için yapılan enerji verimliliği ölçümleri elektrik süpürgelerinin torba ve filtreleri çıkarılarak yapılıyordu. Ancak torbasız elektrik süpürgelerine farklı bir ölçüm gerçekleştirilmiyordu.

Financial Times'ın haberine göre, Dyson, elektrikli süpürgelerin verimliliğinin nasıl değerlendirildiğini ve tüketicilere nasıl sunulduğunu düzenleyen kuralları bozmak için 2018'de beş yıllık bir hukuk mücadelesini kazandıktan sonra Avrupa Komisyonu'ndan tazminat istiyordu.

Avrupa Adalet Divanı yaptığı açıklamada, Dyson'ın mevzuatı iptal ettirmeyi başarmasına rağmen, “komisyon tarafından işlenen direktif ihlalinin tazminat hakkı doğuracak kadar ciddi olmadığını” söyledi.

, “Dyson tarafından ileri sürülen tüm argümanları” reddettiğini ve “Dyson tarafından açılan tazminat davasının kesin olarak reddedildiğini” de belirtti.

Karar, enerji etiketleme kurallarının Brüksel tarafından ilk kez 2014 yılında uygulamaya konmasından bu yana dokuz yıldır süren hukuk mücadelesinin sonunu işaret ediyor.

Dyson kazanamadı! 176 milyon Euro’luk tazminat davasını kaybetti