1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünya piyasaları FED Başkanı’nın açıklamasını bekliyor; faiz mi, altın mı?

Dünya piyasaları FED Başkanı’nın açıklamasını bekliyor; faiz mi, altın mı?

Piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Jackson Hole ekonomi sempozyumunda yapacağı konuşmayı bekliyorlar.

featured

‘deki borsaların ana endeksleri yılın en iyi haftalık performansını kaydettikten sonra bugün yatay seviyede açılmaya hazırlanırken, yatırımcılar faiz indirimine dair sinyaller için ABD Merkez Bankası () Başkanı Jerome ‘ın bu hafta Jackson Hole ekonomi sempozyumunda yapacağı konuşmayı bekliyorlar.

ABD’de tüketici fiyat endeksi ve perakende satış verisini de içeren bir dizi ekonomik verinin resesyon endişelerini yatıştırmasıyla üç ana endeks de geçen hafta yükseldi.

Küresel piyasalar, ABD’de Temmuz ayı işsizlik oranının beklenenin üzerinde artmasının ardından ay başında sert kayıplar yaşadı.

Goldman Sachs, haftalık işsizlik maaş başvuruları ve perakende satış verilerinin ardından ABD’nin gelecek 12 ay içinde resesyona girme olasılığını %25’ten %20’ye düşürdü.

TSİ 1525 itibarıyla Dow Jones endeksi vadeli kontratları %0.03 yükselirken, S&P 500 endeksi vadeli kontratları %0.12 arttı. Nasdaq 100 endeksi vadeli kontratları ise %0.14 yükseldi.

Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak ve Powell Cuma günü Jackson Hole’daki ekonomi sempozyumunda konuşacak. Yatırımcılar Eylül’de faiz indirimi yapılıp yapılmayacağına dair sinyal beklentisi içindeler.

Andersen Capital Management’ın kurucusu Peter Andersen, “(Yatırımcılar) Fed’in atacağı adımlar konusunda Powell’ın ani bir sinyal vermesini bekliyorlar. Bunun gerçekten olacağından emin değilim ama tüm piyasa Jackson Hole toplantısının gidişatına odaklanacak” dedi.

Advanced Micro Devices hisseleri, şirketin yapay zekâ çipleri ve donanım portföyünü genişletmek ve Nvidia ile daha iyi rekabet edebilmek için sunucu üreticisi ZT Systems’i 4.9 milyar dolara satın almayı planladığını açıklamasının ardından %2.6 yükseldi.

Açıklama altının ons fiyatını da etkileyecek.

Dünya piyasaları FED Başkanı’nın açıklamasını bekliyor; faiz mi, altın mı?
Yorum Yap