1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Dolar 34 TL’yi test etti, gözler FED’de!

Dolar 34 TL’yi test etti, gözler FED’de!

Dolar/TL 34 seviyesine doğru yükselişini sürdürürken Fed'in para politikası hakkında ipuçları için takip edilecek olan Jackson Hole sempozyumu öncesinde dış piyasalarda yönsüz seyir görüldü.

featured

/ 34 seviyesine doğru yükselişini sürdürürken ‘in para politikası hakkında ipuçları için takip edilecek olan Jackson Hole sempozyumu öncesinde dış piyasalarda yönsüz seyir görüldü.

Bugün yurt içi veri gündeminde saat 1100’de Temmuz ayı yabancı ziyaretçi sayıları bulunuyor.

Ana gündem olarak ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın TSİ 1700’de başlayacak olan ve ABD para politikasının görünümü hakkında ipuçları vermesi beklenen konuşması izlenecek.

Dolar/TL dün 33.96’lı seviyelere kadar yükseldikten sonra bu sabah 33.9635’ten işlem gördü. TL’nin dolar şısındaki değer kaybı hafta başından bu yana %0.8’e, ay başından bu yana ise %2.4’e yükseldi. TL Temmuz ayında yaklaşık %0.9 değer yitirmişti.

Küresel piyasalara bakıldığında Yatırımcıların ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasından önce temkinli davranmasıyla dolar bir yılın dip seviyelerinden toparlanırken Asya borsaları yön bulmakta zorlandı.

Yatırımcılar Eylül’de indirimine gidilip gidilmeyeceğine ilişkin onay alabilmek için Powell’ın bugün Jackson Hole’da yapacağı konuşmayı izleyecek.

Dün konuşan üç Fed yetkilisi Eylül’de faiz indirimine işaret etti ve “yavaş ve sistematik” bir yaklaşımı desteklediklerini söylediler.

ABD ekonomisinin hâlâ sağlıklı bir hızda büyüdüğünü gösteren veriler göz önüne alındığında, yatırımcılar Eylül’de 50 baz puan büyüklüğünde bir faiz indirimi olasılığını %30’dan %24’e düşürdüler. 25 baz puan büyüklüğünde indirime ise kesin gözüyle bakılıyor.

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi %0.11 düşüşle 101.35 seviyesine geriledi. Endeks hafta ortasında gördüğü yılın en düşük seviyesi olan 100.92’ye göre toparlanmış olsa da art arda beşinci haftayı da ekside kapamaya hazırlanıyor.

Dolar 34 TL’yi test etti, gözler FED’de!
Yorum Yap