1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Antalya’da tarıma doğalgaz darbesi; su bitti!

Antalya’da tarıma doğalgaz darbesi; su bitti!

Susuzluk başladı, bahçeler sulanamıyor, doğalgaz santrali su kaynağını kuruttu.

featured

Su kıtlığı Antalya tarım alanlarını olumsuz etkiliyor. Kentin büyük bir tarım alanının sulamasında ve içme suyu kullanımında kullanılan, 2022 yılında Doğal Sit Alanı ve ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak tescil edilen Döşemealtı bölgesindeki Kırkgöz Su Kaynağı kuruma noktasına geldi. 

Susuzluk nedeniyle bölgede araziler ve meyve bahçeleri sulanamaz hale geldi. Sulama birliği su azlığı nedeniyle kısıtlamaya gitti. Yeraltı sularının bolluğu ile bilinen Döşemealtı bölgesinde 15 yıl kadar önce büyük tepkilere karşın yapılan doğal gaz elektrik santralinin aşırı su kullanması tarım alanlarının sulamasını olumsuz etkilediği bildirildi.

Batı Antalya Sulama Birliği yöneticisi Mevlüt Yörükan, Elmalı ilçesi de dahil geniş bir alan ile sorumlu olduklarını ancak her yerde su azlığı yaşandığı için tarım alanlarına meyve bahçelerine su vermede kısıntıya gittiklerini açıkladı. Yörükan, en büyük su kaynağının merkez ilçe Döşemealtı’nda bulunan ve sulama ve içme suyunda kullanılan Kırgöz Su Kaynağı’nın kuruma noktasına geldiğini söyledi. Yörükan, “Yıllardır ilk kez su kıtlığı yaşıyoruz. En büyük kaynağımız Kırkgöz de bile su azaldı. İçme suyu için de kullanılan bir kaynağımız. Toroslarda yağış azaldığı için bu kaynak da beslenemez hale geldi. Su azlığı nedeniyle bahçelere 2 veya 3 haftada bir sulama suyu verebileceğimizi bildirdik. Bahçe sahipleri, üreticilerimiz haklı olarak isyan ediyor ama bizim de yapacak çok fazla bir şeyimiz yok” dedi.

-Doğalgaz Santrali aşırı su kullanıyor-

Mevlüt Yörükan’a “Bölgenizdeki en büyük su tüketimi veya su kaybı nerede yaşanıyor. Bu kaybı durdurma gibi bir çalışma yapılamaz mı” sorusuna, “Evet yapılabilir elbette. Ama bakın 15 yıl kadar önce, Döşemealtı ovasının tam ortasına Doğal Gaz Çevrim Santrali yapıldı. O zamanlar fikrimizi söyledik. Yapılmamasını önerdik, istedik. Bugün geldiğimiz durumda en büyük su kullanıcımız bu doğalgaz santrali. Santralin soğutmasında kullanıyorlar. Ve çok büyük bir su ihtiyacı oluyor. O olmasa sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Ama o santrale su kullandırılması gerekiyor mecburen” yanıtını verdi.

2008 yılından bu yana faaliyette olan 900 MW kurulu güce sahip Doğal Gaz Çevrim Santrali, Türkiye’nin 100 bin saatlik çalışma süresine ulaşan ilk özel üretim lisanslı santrali olarak biliniyor. Santralde, ikinci 100 bin saatlik operasyonel faaliyete hazırlık için 2022 yılının son çeyreğinde kapsamlı bir modernizasyon çalışması gerçekleştirildi.

Üretici Burak Odabaşı, su birliği tarafından 2 haftada bir su verilebileceğinin bildirildiğini ama Antalya sıcağında ağaçların bitkilerin aşırı su ihtiyacı olduğunu belirterek, “Narenciye bahçemize damlama sulama döşetmiştik. Aşırı su kullanmamak için uyarıları dikkate almıştık. Şimdi su birliği su veremeyeceklerini bildirdi. Ben ve benim gibi binlerce üretici çiftçi ne yapacak. Bu sorunumuzun acilen giderilmesi gerekiyor. Yoksa narenciye üretimi oldukça düşer, bizler de kazanamaz hale geliriz. Artık narenciye ürünlerini bile ithal eden bir memleket haline gelebiliriz” dedi.

Kırkgöz dışında Antalya’da yer alan ve su azlığının dikkat çektiği önemli su kaynakları şöyle: Gür Kavak, Mara,Duraliler, İskele, Hurma Pınarlar, Arapsuyu, Boğaçayı, Düden Şelalesi, Meydan. ANTALYA / BÜLENT ECEVİT

Antalya’da tarıma doğalgaz darbesi; su bitti!
Yorum Yap