Ormanın tıbbi dehası: Orangutan, yarasını bitkiyle tedavi etti!

Endonezya'da Rakus adlı erkek bir Sumatra orangutanı, yüzündeki yarayı bitki kullanarak tedavi etti. Bilim insanları bu olayın belgelenmiş ilk primat vakası olduğunu söyledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Player Alanı

Yeni bir rapora göre primatlar şifalı bitkiler kullanarak yaralarını tedavi edebiliyor. Scientific Reports dergisinde yayınlanan habere göre, erkek bir Sumatra ı yüzündeki yarayı iltihap giderici ve ağrı kesici özellikleri olduğu bilinen bir bitkiyle tedavi etti. Araştırmacılar, adı verilen orangutanın Akar Kuning (Fibraurea tinctoria) adı verilen bir asmadan yaprak kopardığını ve bunları çiğnediğini söyledi. Araştırmacılar, Rakus'un daha sonra elde ettiği suyu birkaç dakika boyunca yüzündeki yaraya tekrar tekrar uyguladığını ve ardından çiğnenmiş yapraklardan oluşan bir posa ile yarayı tamamen kapattığını söyledi. Bilim insanları bunun, bilinen bir doğal tıbbi maddenin bir yaraya uygulandığı belgelenmiş ilk primat vakası olduğunu söyledi.

ORTAK ATA

Araştırma ekibi, insanların evde ve acil bakım kliniklerinde aldıkları tıbbi yara tedavisinin, insanlar ve orangutanlar tarafından paylaşılan ortak bir atada ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor. Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nde evrimsel biyolog olan araştırmacı Caroline Schuppli, Rakus'un davranışının primatlar ve insanlar arasında “tıbbi veya işlevsel özelliklere sahip maddelerin tanınması ve yaralara uygulanması için ortak bir mekanizmanın var olabileceğini” gösterdiğini söyledi.

NESLİ TEHLİKE ALTINDA

Araştırmacılar, Rakus'un Endonezya'daki Suaq Balimbing araştırma sahasında koruma altındaki bir yağmur ormanı alanında yaşayan ve nesli kritik derecede tehlike altında olan yaklaşık 150 Sumatra orangutanından oluşan bir gruba ait olduğunu söyledi.

Ormanın tıbbi dehası: Orangutan, yarasını bitkiyle tedavi etti!