1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünyanın dev uçak üreticisi grev kararı aldı

Dünyanın dev uçak üreticisi grev kararı aldı

Boeing'in ABD'deki Batı Yakası fabrikasındaki çalışanlarının %96'sı dün grev lehinde oy kullanarak iş bırakma kararı aldılar.

featured

‘li uçak üreticisi ‘in ABD’deki Batı Yakası fabrikasındaki çalışanlarının %96’sı dün lehinde oy kullanarak iş bırakma kararı aldılar.

Üretim gecikmeleri ve artan borçlarla boğuşan Boeing’de 2008’den beri yapılacak ilk grev yarın TSİ 1000’da başlayacak.

Boeing’in Seattle ve Portland bölgelerinde 737 MAX ve diğer jetlerini üreten yaklaşık 30,000 işçinin büyük çoğunluğu grevden yana oy kullandı.

Şirketin önerdiği anlaşma, genel ücretlerde %25’lik bir artış, 3,000 dolarlık bir imza ikramiyesi ve sözleşmenin dört yılı içinde üretim programının başlatılması koşuluyla Boeing’in bir sonraki ticari jetini Seattle bölgesinde inşa etme taahhüdünü içeriyordu.

Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Birliği (IAM) üyelerinin %96’sı grevden yana oy kullandı.

IAM yönetimi Pazar günü üyelerine sözleşmeyi kabul etmelerini önermiş olsa da, birçok işçi başlangıçta talep edilen %40’lık ücret artışını savunarak ve yıllık ikramiyenin kaybından yakınarak öfkeyle karşı çıktı.

Boeing’in 737 MAX, 777 ve 767 jetlerinin montajını yapan Seattle bölgesindeki fabrikalarındaki işçiler tüm hafta boyunca protesto etmişlerdi.

Grevin ne kadar süreceği belli değil fakat uzun bir grev sadece Boeing’in mali durumunu değil, aynı zamanda Boeing’in jetlerine bel bağlayan hava yolu şirketlerini ve uçak parçası tedarikçilerini de etkileyecek.

Boeing işçilerinin 2008’deki son grevi sırasında fabrikalar 52 gün kapalı kalmış ve şirketin geliri günlük tahmini 100 milyon dolar azalmıştı.

Dünyanın dev uçak üreticisi grev kararı aldı
Yorum Yap