Vedik astrolojisi, gök cisimlerinin, yıldızların ve gezegenlerin insan yaşamlarını etkilediğine inanan ve bu konuda derin bir çalışma yapan bir astroloji sistemidir. Bu inanç, M.Ö. 1500’lere kadar uzanan antik Hindistan kökenlidir ve her bireyin karmasının yıldızların ve gezegenlerin konumlarıyla ilişkilendirildiği düşüncesine dayanır. Vedik astrolojisi, gök cisimlerinin insan hayatı üzerindeki etkilerini inceler ve bu etkileri kullanarak rehberlik sağlar.
Vedik astrolojisinin Batı astrolojisinden farkı, sideral zodyak kullanmasıdır. Batı astrolojisi Güneş’in konumunu baz alırken, Vedik astrolojisi yıldızları veya takımyıldızları izleyerek gezegenleri değerlendirir. Bu sistem, çevresel değişimler, insan davranışları ve psikoloji gibi konuları gözlemleyerek oluşturulur.
Vedik astrolojisindeki temel unsurlar arasında Nakshatras adı verilen 27 ay konağı, doğum haritası olarak bilinen ve kaderi, gücü ve zayıflığı belirleyen harita, gezegen konumlarıyla gelecekteki tercihleri şekillendiren faktörler, Kundali yogaları ve gök cisimlerinin olumlu ve olumsuz etkilerini gösteren Dasha sistemi bulunur.
BURCUNUZU NASIL HESAPLARSINIZ?
Vedik astrolojisinde burcunuz, Ay burcunuz tarafından belirlenir. Zaman, Dünya’nın dönüşüyle ölçülür ve Batı astrolojisinin aksine ekinoksun tamamını hesaba katar. Bu nedenle, bir gün yaklaşık olarak 23 saat, 56 dakika ve altı saniyedir. Vedik yılı, Batı yılından yaklaşık olarak 20 dakika daha uzundur ve bu fark, burçların her 72 yılda bir derece kaymasına yol açar.
Vedik astrolojisine göre burçlar ve tarih aralıkları şu şekildedir:
- Koç/Mesha (14 Nisan – 14 Mayıs)
- Boğa/Vrishabha (15 Mayıs – 14 Haziran)
- İkizler/Mithuna (15 Haziran – 15 Temmuz)
- Yengeç/Karka (16 Temmuz – 16 Ağustos)
- Aslan/Simha (17 Ağustos – 16 Eylül)
- Başak/Kanya (17 Eylül – 16 Ekim)
- Terazi/Tula (17 Ekim – 15 Kasım)
- Akrep/Vrishchika (16 Kasım – 15 Aralık)
- Yay/Dhanu (16 Aralık – 13 Ocak)
- Oğlak/Makara (14 Ocak – 12 Şubat)
- Kova/Kumbha (13 Şubat – 13 Mart)
- Balık/Meena (14 Mart – 13 Nisan)