1. Haberler
  2. Astroloji
  3. Uzayda kalmanın zorlukları nelerdir?

Uzayda kalmanın zorlukları nelerdir?

Uzay yolculuğunun zorlukları nelerdir, zorluklara karşı nasıl çözüm yaratılır?

featured
Player Alanı

Uzay yolculuğu hayali kuran bir sürü kişiye denk geliriz. Peki uzay yolculuğu insan sağlığına zararı var mı?  bu soruları Fran De Winne, Avrupa Astronot Merkez Başkanı açıklama yaptı:

Frank De Winne,

Avrupa Astronot Merkezi Başkanı:

“Fırlatma roketinin en önünde oturuyorsunuz. Sırtınızı yaslamış şekilde. Yarım saat boyunca sadece oturuyorsunuz. Acaba burada ne işim var diye düşünüyorsunuz. Uzaya yolculuğun başlangıcı. 6 ay boyunca geri dönüş yok. Konserve bir kutu içerisinde diğer altı kişiyle beraber altı ay yaşamaya başlayacaksın” 

Luca Parmitano:
“Ana operatör olarak görev yapıyordum. ATV istasyona vardığında uzaklığı ölçerek, doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını gözetliyordum. Bilgisayardaki verilerin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için kontroller yapıyordum. Hareket hızı önemli. Ne hızlı, ne yavaş olmalı. Eğer bir hata oluşursa bunu düzeltebilecek son kişi benim. Bu durumda işlemi iptal ediyordum ya da erteliyordum”

Frank De Winne:
“Uzayda altı ay geçirmenin en zor tarafı kendinize hakim olmaktır. İlk vardığınızda çok heyecanlı olursunuz ve her şeyi bir anda, hızlıca yapıvermek istersiniz. Fakat işler böyle yürümez. Aynı tempoyu altı ay boyunca sürdürmek imkansızdır. Kendinize hakim olup belli, sabit bir çalışma ritmi tutturmalısınız”

”KULLANILAN SUYUN %70’İ GERİ DÖNÜŞÜMÜDÜR”

Suyun geri dönüşümü istasyon için çok önemli bir konudur. Kullanılan suyun yüzde 70’i geri dönüşümdür. Hatta idrarımız bile geri dönüştürülüyor. Yani uzay istasyonunda sürekli aynı suyla kahve içeriz. Dün içtiğimiz, yarın içeceğimiz kahve de bugünkü ile aynıdır. Ayrıca diğer arkadaşlarının içtiği kahveyi tekrar içmiş oluyorsunuz.”

”UZAYDA RAHAT UYUMAK İMKANSIZ”

André Kuipers, Astronot:
“Uyku için bir yorgan ve bir yastık yeterlidir. Fakat uzayda bu şekilde uyumak imkansız. Hepsi uçar, sabit durmaz. Hatta vücudunuz bile. Yani yatarak uyumak imkansızdır. Ayrıca nerede uyuduğunuzun da bir önemi yok. İsterseniz tavanda uyuyun. Burada ne aşağı var ne yukarı. Uzayda dört kişi bu şekilde ayakta durarak uyur. Astronotlarda ikisi ve kozmonotlardan ikisi böyle ayakta uyurlar. Sonra bir kişi yerde diğeri de tavanda yatar”

”KAS KAYBI OLUŞUR”

Volker Damann, Avrupa Astronot Merkezi, Doktor:
“Yer çekiminin olmaması kas ve iskelet sistemimiz üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor. Sürekli kas ve kemik kaybı çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ayda yaklaşık yüzde bir ile iki arası kas kaybı oluşur. Toplamda, altı ayda önemli bir oran yapar ve kesinlikle uzun dönemli, olumsuz bir etki bırakır”

”TEK YOLU SPOR”

Kasları zinde tutmanın tek yolu spor. Bisiklet ve ağırlık kaldırma ile zarar en aza indirilmeye çalışılıyor. Yine de uzayda altı ay geçiren bir astronotun eski sağlığına kavuşabilmesi altı haftayı buluyor.

 

Uzayda kalmanın zorlukları nelerdir?
Yorum Yap