1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Bir çok mu, birçok mu? Birçok nasıl yazılır? TDK açıklaması ile doğru yazılışı…

Bir çok mu, birçok mu? Birçok nasıl yazılır? TDK açıklaması ile doğru yazılışı…

Türkçe dilinde sıkça kullanılan “birçok” kelimesi, doğru yazımı konusunda kafa karışıklığı yaratabiliyor. Hem günlük hayatta hem de yazılı metinlerde sıkça karşılaşılan bu kelimenin TDK'ye göre doğru yazılışı nedir? Peki, bir çok mu, birçok mu? Birçok nasıl yazılır? İşte ayrıntılar...

featured

Türkçede sıkça karşılaştığımız kelimelerden biri olan “birçok” yazımı konusunda pek çok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Günlük hayatta ve yazılı metinlerde bu kelimenin doğru kullanımına dikkat etmek, dil kurallarına uygunluk açısından oldukça önemlidir. Peki, bir çok mu, birçok mu? Birçok nasıl yazılır? TDK açıklaması ile doğru yazılışı…

BİRÇOK NASIL YAZILIR?

Türkçede sıkça kullanılan “birçok” kelimesi, genellikle yanlış yazılabilen ifadelerdendir. Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre bu kelimenin doğru yazımı “birçok” şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır.

DOĞRU YAZIM: BİRÇOK

TDK’ya göre bu kelime grubunun doğru yazımı “birçok” olarak bitişik yazılmalıdır. “Bir çok” ayrı yazıldığında yanlış bir kullanım olur.

NEDEN “BİRÇOK” BİTİŞİK YAZILIR?

“Birçok” kelimesi, “bir” ve “çok” kelimelerinin birleşimiyle türetilmiş olup, artık yeni bir anlam kazanmış birleşik bir kelimedir. Bu nedenle TDK kurallarına göre bitişik yazılır. Bir çok şeklinde ayrı yazmak yanlış bir kullanımdır.

Bir çok mu, birçok mu? Birçok nasıl yazılır? TDK açıklaması ile doğru yazılışı…
Yorum Yap