1. Haberler
  2. Dünya
  3. Erdoğan-Esad görüşmesinde Putin arabulucu!

Erdoğan-Esad görüşmesinde Putin arabulucu!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'nin çağrısına vereceği cevabın temini için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrı yaptığı söyledi.

featured

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye’nin çağrısına vereceği cevabın temini için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrı yaptığı söyledi.

Erdoğan Rusya ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Suriye yönetiminin Türkiye ile samimi ve gerçekçi bir normalleşmenin kendilerine sağlayacağı faydaları anlayarak adımlarını ona göre atması temel beklentimizdir. Umarım önümüzdeki dönemde bu konuda yapıcı bir adım görür ve Türkiye-Suriye normalleşmesini inşa ederiz” dedi ve ekledi:

“Rusya’nın Suriye yönetimi üzerindeki etkisi herkesin malumu. Putin ile tüm bu konuları, bizim durduğumuz noktayı, beklentimizi konuştuk. Putin’e, Beşar Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın temini noktasında bir adım atması çağrımız oldu. Putin, Esad’a bu adımı atması için herhangi bir çağrıda bulunur mu? Onu da zamana bırakıyoruz.”

Esad hükümeti, 2011’de başlayan iç savaş sırasında ilişkilerinin sonlandığı bazı Arap ülkeleriyle ilişkileri yeniden kurdu. Ancak Esad karşıtı muhalifleri destekleyen Türkiye ile ilişkiler henüz düzelmedi.

Esad, 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada Erdoğan ile, Ankara’nın “teröre” verdiği destek ve Türk askerlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel meselelerin gündeme alınması halinde görüşebileceğini söylemişti.

Erdoğan açıklamalarında ayrıca kısa süre önce Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile ikili görüşmede eurofighter konusunda “olumlu adımlar atılabileceğini, İngiltere ve Almanya’nın bu işe sıcak baktığını gördüklerini” de söyledi.

BRICS ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Erdoğan Çin ile stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkileri geliştirmek için yeni adımlar atabileceklerini de kaydetti.

Erdoğan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in kısa süre içinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğini, ardından kendisinin de Çin’e gitmeyi planladığını ifade etti.

Erdoğan-Esad görüşmesinde Putin arabulucu!
Yorum Yap