1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Anne sütünün binbir faydasından biri daha!

Anne sütünün binbir faydasından biri daha!

Dr. Yakup Aslan, anne sütü ile emzirmenin birçok yararı olduğunun çok uzun zamanlardan beri bilindiğini ifade etti.

featured

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. , “Tıp bilimi, hem beyin gelişiminde hem de otizmi önlemede ilk 6 ayda sadece ile beslenmeyi öneriyor ancak birçok çalışma, 24 aya kadar emzirildiklerinde bebeklerdeki olumlu etkilerin daha fazla olduğunu göstermiştir.” dedi.

Aslan, anne sütü ile emzirmenin birçok yararı olduğunun çok uzun zamanlardan beri bilindiğini ifade etti.

Anne sütünün mucizevi bir besin olduğunu belirten Aslan, bu mucizevi besinin daha önce bilinmeyen yararlarının halen araştırılmaya ve keşfedilmeye devam edildiğini vurguladı.

Aslan, son zamanlarda tıpta dikkat çeken alanlardan birinin de anne sütü ile arasındaki ilişki olduğuna dikkati çekti.

Otizmin sosyal etkileşimi, iletişimi ve davranışı etkileyen karmaşık bir gelişimsel bozukluk olduğunu anlatan Aslan, “Otizmin nedenleri aslında tam olarak bilinmiyor ama çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Günümüzde maalesef genetik faktörlere müdahale etme ımız yok ancak çevresel faktörleri değiştirme şansımız var.” dedi.

Aslan, otizm riski oluşturan çevresel faktörler arasında yaşam koşulları ve tarzı, beslenme ve aile ortamının etkili olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

“Son yıllarda çevre faktörleri arasında gösterilen bir etken daha var. O da anne sütüyle emzirme. Bilim insanları son yıllarda, mucizevi bir besin olan anne sütünün birçok yararlarının yanı sıra ‘Acaba otizme de faydası var mıdır?’ diye, ona odaklandılar. Bu konuda çeşitli araştırma ve çalışma yapıldı.”

Otizm sıklığının ülkeden ülkeye değiştiğini, 2000’li yılların başlarında 150 bireyde bir görülen hastalığın ABD’de 68 çocukta bir olarak belirlendiğini dile getiren Aslan, bazı ülkelerde ise 36 çocukta bire kadar yükseldiğini söyledi.

Anne sütünün binbir faydasından biri daha!
Yorum Yap