1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Paris 2024 Olimpiyatları’nda tarihi anlar: Fransız İhtilali’nde başları kesilen kraliyet ailesi sahnelendi

Paris 2024 Olimpiyatları’nda tarihi anlar: Fransız İhtilali’nde başları kesilen kraliyet ailesi sahnelendi

Fransa'nın başkenti Paris'te, Sen Nehri üzerinde gerçekleşen 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni, izleyicilere tarihi anlar yaşattı. Törende, Fransız İhtilali’nin en dramatik olaylarından biri olan Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette'in idamları canlandırıldı.

featured

2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde Fransız İhtilali’nde idam edilen Kral XVI. Louis ve Kraliçe Marie Antoinette’in trajik sonları özel bir gösteriyle anıldı. Peki, bu trajediye neden olan süreç neydi?

KRAL XVI. LOUIS’NİN İDAMI

Fransız İhtilali’nin simge isimlerinden Kral XVI. Louis, 1793 yılında Ulusal Kongre tarafından vatana ihanetle suçlandı. 17 Ocak 1793’te yapılan oylamada, neredeyse oybirliğiyle mahkûm edilen Louis, dört gün sonra, Paris Devrim Meydanı’nda ünlü cellat Charles-Henri Sanson tarafından idam edildi.

İnfaz sırasında yanında bulunan rahip Henry Essex Edgeworth, Louis’nin masumiyetini haykırarak ölümü kabullendiğini anılarında detaylı bir şekilde aktardı.

MARIE ANTOINETTE’İN DRAMATİK SONU

Kral XVI. Louis’nin ölümünden dokuz ay sonra, eski Fransa Kraliçesi Marie Antoinette de aynı akıbeti paylaştı. 16 Ekim 1793’te aynı yerde, giyotinle idam edilen Marie Antoinette, Fransız halkının lüks yaşam tarzı ve savurganlıklarına duyduğu öfkenin hedefi haline gelmişti.

Özellikle “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” (Qu’ils mangent de la brioche) dediği iddiası, halkın gözündeki olumsuz imajını pekiştirdi.

BİN YILLIK MONARŞİNİN SONU

Louis ve Marie Antoinette’in idamları, Fransa’da bin yıllık mutlak monarşi döneminin sona erdiğini ve Fransız Cumhuriyeti’nin doğuşunu simgeler. Bu tarihî olayların sahnelenmesi, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Paris 2024 Olimpiyatları’nda tarihi anlar: Fransız İhtilali’nde başları kesilen kraliyet ailesi sahnelendi
Yorum Yap