1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Çorum’un binlerce yıllık geçmişi Velipaşa Hanı, kapılarını sanatseverlere açtı. Aşgın: En büyük ahşap Han Çorum’da

Çorum’un binlerce yıllık geçmişi Velipaşa Hanı, kapılarını sanatseverlere açtı. Aşgın: En büyük ahşap Han Çorum’da

Geçmişin önemli izleri ve tarihi... Velipaşa Han'ında sergi sanatseverlerle buluşacak.

featured

Çorum’da binlerce yıllık eserler, Velipaşı Hanı’nın 22 odasında , sanatseverlerle buluşacak

159 yıllık , Osmanlı döneminde inşa edildi. Han, Belediyesi tarafından restore edilerek turizme olanak sağladı.

HAN’IN ZEMİN KATINDA RESTORANLAR BULUNUYOR İKİNCİ KATI İSE ŞEHİR MÜZESİ OLARAK PLANLANDI

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın:

“Çorum ilimizde bir resmi müzemiz var, onun dışında özel müze yok. Dışarıdan gelen insanların gezeceği, Çorum’un kültürünü, gastronomisinden sanayisine, ticaretinden tarımına birçok farklı alanların görülebileceği bir alan yok. Velipaşa Hanı’nda 22 oda var. Bu odalara şehir müzesi yapma hayalini kurduk. Sonra bunu projelendirdik ve artık sonuna yaklaşık. Teşhir malzemelerinin önemli bir kısmını satın aldık. Ocak ayı sonu itibarıyla Çorum’un ilk özel müzesini, şehir müzesi formunda Velipaşa Hanı’nda açmış olacağız.”
Müzenin kültür aktarımı anlamında önemli bir görevi yerine getireceğine dikkati çeken Aşgın, “Çocukların tarihimizi, kültürümüzü öğrenebilecekleri, dijital görsellerin olduğu bir odamız var. Şehrimizin tarihi ve kültürel ögelerini burada gençlerimizle buluşturacağız. Diğer odalarda Çorum’da tarım, sanayi, ticaret, geleneksel düğünler, görenekler, folklorumuz, diş hekimliği ve doktorlukla ilgili eşyalar, Çorum’un meşhur ailelerinden bugüne kalan eserlerin teşhiri yapılacak. Burası şehrimizin tüm dinamiklerini, birikimini yansıtan muazzam bir yere dönüşecek” ifadelerini yer verdi.

EN BÜYÜK AHŞAP HAN ÇORUM’DA

En büyük ahşap hanı Çorumda olduğunu dile getiren Aşgın, Hanın müzeye çevrilmesine karar verdiğini aktardı.
Aşgın,

İlk girişte bizi Hattiler karşılayacak. Çorum’un bilinen tarihi Hattiler ile başlıyor. Hattiler, Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi ne kadar tarihi ve kültürel birikimimiz varsa tamamını yansıtmış olacağız. Özellikle gençlere kültür aktarımı bakımından şehir müzesini önemsiyoruz” diye konuştu.

1914 YILINDA ÇIKAN YANGIN

Velipaşa Hanı 1914 yılında çıkan yangında hasar almıştı ve yeniden inşa edilerek bugünkü halini aldı. Kısa süre içerisinde müzeye ziyaretçi ağırlanacak.

Çorum’un binlerce yıllık geçmişi Velipaşa Hanı, kapılarını sanatseverlere açtı. Aşgın: En büyük ahşap Han Çorum’da
Yorum Yap