İlk bin gün şekersiz geçerse sağlık sorunları azalıyor! Erken yaşta şeker tüketimi riskleri artırıyor

İlk bin gün şekersiz geçerse sağlık sorunları azalıyor! Erken yaşta şeker tüketimi riskleri artırıyor

Yeni yapılan bir araştırma, bebeklerin hayatının ilk bin gününde, yani doğumdan iki yaşına kadar olan süreçte şeker tüketiminden kaçınılmasının gelecekte birçok sağlık sorununu önleyebileceğini ortaya koydu. İngiltere’de yürütülen çalışmada, şeker tüketiminin bebeklik döneminde sınırlandırılmasının ilerleyen yıllarda diyabet, yüksek tansiyon ve obezite riskini önemli ölçüde azalttığı belirtildi.

BEBEKLİKTE ŞEKER TÜKETİMİ, İLERİ YAŞLARDA SAĞLIK RİSKLERİNİ ARTIRIYOR

Araştırmaya göre, bebeklik döneminde yüksek şeker tüketiminden kaçınmak tip 2 diyabet riskini yüzde 35, yüksek tansiyon riskini ise yüzde 20 oranında düşürüyor. Ayrıca, şeker tüketimi sınırlanan bebeklerin obezite riskinde yüzde 30’luk bir düşüş gözlemlendi.

Çalışma, özellikle İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere’de, gıdaların karneye bağlı olduğu dönemde şekeri daha sınırlı tüketen çocuklarda daha az sağlık sorunları yaşandığını gösterdi.

ŞEKER TÜKETİMİ ALIŞKANLIKLARI ÇOK ERKEN YAŞLARDA OLUŞUYOR

Science dergisinde yayımlanan araştırmada, şekerin metabolizma üzerindeki etkileri vurgulandı. Araştırmacılardan Tadeja Gracner, bebeklik dönemindeki aşırı şeker tüketiminin ömür boyu tatlı tercihini artırabileceğine dikkat çekti ve ebeveynlere, çocuklarına tatlıdan ziyade brokoli, ıspanak gibi daha az tatlı sebzeler sunarak farklı tatlara alıştırmalarını tavsiye etti.

Ebeveynlerin bebeklerinin sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmaları için şeker tüketimini azaltmalarının önemini vurgulayan Gracner, “Şekerli gıdaların çocuk yiyeceklerinde yaygın olması şekerden kaçınmayı zorlaştırsa da, çocuklara hayata daha sağlıklı bir başlangıç sunmak mümkün” dedi.

ANNE ADAYLARI VE EBEVEYNLERE UYARI

Oxford Brookes Üniversitesi’nden beslenme öğretim görevlisi Jerusa Brignardello, araştırmanın anne adayları ve ebeveynler için dikkat çekici bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti.

Çalışma, erken yaşlarda yapılan beslenme tercihlerinin, çocukların yaşam boyu sağlıklarını önemli ölçüde etkileyebileceğini destekler nitelikte.

Exit mobile version