Ahd-i Millî Beyânnâmesi olarak da bilinen Misak – I Milli bildirisi Kurtuluş Savaşının hedeflerinin çizildiği 6 maddelik bir bildiridir.
Ana hatlarının Erzurum ve Sivas Kongrelerinde çizildiği bildiri, 28 Ocak 1920 tarihinde toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi’nde, vekillere sunulmuş ve kabul edilmiştir. Osmanlı Mebusan Meclisi’nde kabul edilse de, akabinde işgal kuvvetleri tarafından meclis basılmış ve bir daha açılmamak üzere kapanmıştır. Böylelikle Misak – I Milli, Osmanlı Mebusan Meclisi’nde kabul edilen son bildiri olmuştur.
MİSAK – I MİLLİ SINIRLARI
- Kıbrıs
- Musul Vilayeti
- Deyr-i Zor ( Bugün Suriye topraklarında bir parça)
- Kars, Ardahan ve Batum
- Musul
- Batı Trakya
- On İki Ada
MİSAK – I MİLLİ METNİNDE YER ALAN KARARLAR
“1. Osmanlı Devleti’nin yalnız Arap çoğunluğunun yaşadığı ve 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi’nin imzalanması sırasında düşman ordularının işgali altında kalan kısımlarının mukadderatı, ahalisinin serbestçe vereceği oylara göre belirleneceğinden adı geçen mütareke hattının içinde ve dışında dinen, ırken, emelen birleşmiş ve birbirlerine karşılıklı sevgi ve fedakarlık hisleriyle dolu örfi ve içtimai haklarıyla mahalli şartlara tamamen riayetkar Osmanlı-İslam çoğunluğuyla mesken bulunan kısımların tamamı hakikaten ve hükmen hiçbir sebeple ayrılma kabul etmez bir bütündür.
2. Ahalisi ilk serbest kaldıkları zamanda halkın oylarıyla anavatana katılmış olan elviye-i selase (Kars, Ardahan, Batum) için gerekirse tekrar serbestçe halkın oylarına başvurulmasını kabul ederiz.
3. Türkiye barışına bağlanan Batı Trakya’nın hukuki durumunun tespiti de orada yaşayanların serbestçe beyan edecekleri oylara bağlı kalarak yapılmalıdır.
4. İslam Halifeliğinin, Osmanlı saltanat ve hükümetinin merkezi olan İstanbul şehri ile Marmara denizinin güvenliği her türlü tehlikeden korunmuş olmalıdır. Bu esas saklı kalmak şartıyla Akdeniz ve Karadeniz Boğazları’nın dünya ticaret ve taşımacılığına açık kalması hakkında bizimle diğer ilgili bütün devletlerin ortaklaşa verecekleri karar geçerlidir.
5. İtilaf Devletleri ile düşmanları ve bazı ortakları arasında kararlaştırılmış olan antlaşma hükümleri çerçevesinde azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslüman ahalinin aynı haklardan faydalanmaları şartıyla tarafımızdan teyit ve temin edilecektir.
6. Milli ve iktisadi gelişmelerimizin imkan dairesine girmesi ve daha modern bir idareye kavuşmamız için her devlet gibi bizim de gelişme araçlarımızın temininde tam bağımsızlığa ve serbestliğe sahip olmamız, hayat ve bekamızın esas temelidir. Bu sebeple siyasi, adli, mali ve diğer gelişmemizi engelleyici kayıtlara karşıyız. Tahakkuk edecek borçlarımızın ödenme şartları bu esaslara aykırı olmayacaktır.