Samsun’da ‘Katı Atık Depolama’ isyanı büyüyor

Samsun’da ‘Katı Atık Depolama’ isyanı büyüyor

‘un İlkadım ilçesi Aşağı Avdan, Kadamut ve Gürgendağ mahallelerini kapsayan tesisinin genişleme projesine isyan eden yurttaşlar, ayağa kaktı. Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) ve İlkadım Belediyesi’ne tepki dilekçeleri veren yurttaşlar, seslerini duyurmaya çalışıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde 1/5000 ölçekli, İlkadım Belediyesi’nde 1/1000 ölçekli imar planları kabul edilen proje kapsamında katı atık depolama tesisinin 300 dönüm daha büyütüleceğini belirten yurttaşlar ayağa kaktı. Söz konusu tesisin 20 yıllık kullanım hakkı olduğunu ve sürenin bitimine yaklaşırken tesis alanının büyütülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten yurttaşlar, SBB ve İlkadım Belediyesi’ne tepki imzaları verdi. Yurttaşlar tepki açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Kadamut Mahallesi Muhtarı Samet Durmuş yaptığı açıklamada, “İlkadım Belediyesi sınırları içerisinde bulunan katı atık tesisinin Samsun Büyükşehir Belediyesi meclisinin 14/06/2024 tarih ve 2/256 sayılı kararı ile 3194 sayılı imar kanunun 8b ve 5216 sayılı kanunun 7b maddesi uyarınca onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planı değişikliği ile 37 adet parsel de plan dahiline alınarak tesis yaklaşık 300 dönüm daha büyütülmek istenmektedir.
Öncelikle biz hizmet düşmanı değiliz, emek düşmanı hiç değiliz bizim bu konudaki fikrimiz yapılan hizmetin sosyal çevre dengelerini doğal ve ekolojik dengeyi bozmadan yapılması, rant uğruna değil halk uğruna halkın yararına olacak şekilde hizmet sunulması. Mevcut tesis kurulumunda yirmi yıl olarak hizmet edecekti, bu süre bitimi yaklaştı. Bölge sakinlerine sorulmadan bu uygulama ile bir 50 yıl daha bölgenin gelişmesine engel bir yapı yapılmak isteniyor”
dedi.

Muhtar Samet Durmuş şöyle devam etti; “Mevcut tesis işletmesi boyunca geceleri tüm mahallede, çevre mahallelerde koku sorunu yaşanıyor, konu ile alakalı yüzlerce dilekçe ve CİMER başvurusu ve belediyelere şikâyetler yapıldı. Yeni uygulama ile bu koku sorununun daha da artarak vatandaşın bu kahrı çekmesi isteniyor. Kadamut Mahallesi imar uygulamasının planlandığı bir mahalle olup bölgenin imar uygulaması alanına uzaklığı yaklaşık 1500 metre, ilçe merkezine uzaklığı 10 km’dir. Bu tesis mevcut haliyle bile ilçe merkezine çok yakındır. İlkadım Belediyesi’nin şehirleşmeye açılan tek bölgesi bu bölgedir. Bu yapının bir 50 yıl daha bu bölgede kalması şehir planlaması ve çevre açısından uygun olmayıp mahallelinin yaşam standardını düşürmektedir. Bu tesis bölgenin kültürel ve ekolojik yapısını değiştirmektedir, bağ bahçe işleri ve tarım alanlarında ürün rekoltesi düşmüştür. Tüm sokak hayvanlarının evi konumuna gelen bu tesis çevresinde sokak hayvanları tarafından hasat zayiatları ile karşılaşılmış olup verimli tarım ve bağ bahçe işi yapılamamaktadır. Bu uygulama ile bölgenin ekolojik yapısı tamamen dönüşü olmayan bir duruma sokulmak istenmektedir. Büyütülmek istenen alan Kurtuluş Yolu kenarını komple kapatmaktadır. Tarihi bir yol kenarında katı atık dağları oluşturulmak istenmektedir. Atık kamyonları bu yoldan geçmekte bölgedeki mahallelerin tamamının ulaşımı da bu yoldan yapılmakta olup yaklaşık 15 mahallenin yolu olan bu yol yılın her zamanında bozuktur. Yol kenarı hane sahipleri yazın toz, kışın çamur çilesini çekmektedir. Büyütülmek istenen bölgeye kuş bakışı 800 metrede ceza ve infaz kurumuna bağlı ceza evi bulunmaktadır. Bölgede infaz kurumu tarafından seracılık ve fidan işletmeleri yapılmaktadır.”

Exit mobile version