Çin tatbikatı Tayvan ve ABD’yi gerdi!

çin tayvan gerginliği

Çin silahlı kuvvetleri, Tayvan yakınlarında “Tayvan bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı eylemlerine” karşı olarak nitelediği yeni bir askeri tatbikat başlatırken Taipei ve ABD tatbikatı kınadı.

Çin demokratik olarak yönetilen ada ülkesini kendi toprağı olarak görüyor. Tayvan, Devlet Başkanı Lai Ching-te’nin geçen hafta gerçekleştirdiği konuşmadan bu yana Çin’in yeni bir tatbikat başlatıp başlatmayacağını izliyordu.

Lai konuşmasında Tayvan hükümetinin Beijing ile işbirliği yapabileceğini belirtmiş ancak Çin’in Tayvan’ı temsil etme hakkı olmadığını söylemişti. Beijing Lai’nin açıklamasını kınamıştı.

Çin silahlı kuvvetlerinin Doğu Bölge Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada Tayvan Boğazı ile Tayvan’ın kuzey, güney ve doğusundaki bölgelerde “Ortak Kılıç-2024B” tatbikatına başlandığını belirtildi.

Açıklamada “Tatbikat aynı zamanda Tayvan bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı eylemlerine karşı sert bir uyarı niteliği taşıyor. Devlet egemenliğini ve ulusal birliği korumak için meşru ve gerekli bir operasyon” denildi. Tatbikatın ne zaman sona ereceği ise belirtilmedi.

ABD hükümetinden yetkililer de tatbikatı takip ettiklerini ve Lai’nin “rutin” konuşmasının ardından başlayan tatbikat için bir gerekçe bulunmadığını söylediler.

Exit mobile version