Samsun’da gündem Çiftlik Caddesi’ndeki kaos!

samsun'da trafik keşmekeşi

Samsun’da trafiğe açılan sonra kapatılan ve ardından tekrar trafiğe açılan Çiftlik caddesinin, sığınmacıların gettosu haline dönüştüğü belirtilerek, rehabilitasyon çağrısı yapıldı

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Dr. Atilla Tekcan, Çiftlik Caddesi’nin daha da güzelleştirilmesi için proje yapılması çağrısı yaptı. Tekcan, caddenin çevresindeki sığınmacıların gettolar oluşturduğuna dikkati çekti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclisi CHP Grup Başkanvekili Dr. Atilla Tekcan, meclise kentin sorunlarını içeren konularda soru önergesi verdi. Tekcan, kentin kalbi konumundaki Çiftlik Caddesi ve çevresindeki mahallelerdeki sığınmacı sorununa önergesinde dikkati çekerek uyarılarda bulundu. 

Tekcan, “Sosyal hayatta Samsun denilince akla ilk Çiftlik Caddesi gelmektedir. Çiftlik Caddesi yarattığı ruh ile gerek alışveriş gerek gezmek amacıyla tüm Türkiye’de tanınır bir cadde olmuştur. Samsun’a gelip Çiftlik Caddesi’nde tur atmayan kişi yok denecek kadar azdır. Devlette devamlılık esastır. Tüm politikalar, stratejiler sürdürülebilir olmalıdır. Başarı ve tasarrufun temel unsuru budur. Önceki dönemde Çiftlik Caddesi ile ilgili bir tasarruf kullanılmış bina cepheleri standart hale gelmiş, cadde trafiğe kapatılmış, yollar yürüyüş amaçlı granit mermer ile döşenmiştir. Suriye, Afganistan, Irak da yaşanan olaylar nedeniyle şehrimize gelen uluslararası ve geçici koruma altındaki yabancıların, sığınmacıların gün geçtikçe çoğalması ve hayatın her alanına müdahale etmesiyle şehrin bize ait olan kültürü erozyona uğramış, sığınmacılar gettolar oluşturmaya başlamış, Çiftlik Caddesi de Samsun’da bu konuda en büyük payını almıştır” dedi. 

Uyarılarda bulunan Tekcan şöyle devam etti; “Merkezi idarenin tasarrufunda olan sığınmacılara ilişkin politikalar Çiftlik Caddesi’nde işe yaramamış, erozyonun önüne geçememiştir. Merkezi idarenin bu rolünü üstlenen Samsun Büyükşehir Belediyesi yaptırdığı mini anketle konuyu halka taşımış Çiftlik Caddesi’nin trafiğe açılmasını uygun görmüştür. Buraya kadar akış belirli konularda makul sayılacak düzeyde iken yeni dizayn edilen Çiftlik Caddesinde mermerler sökülerek cadde asfaltlanmıştır.

Çiftlik Caddesi’nin asfaltlanması çok basit bir uygulama olup caddenin ruhunu çalmıştır. Otantik yapısını bozmuştur. Çiftlik Caddesi, yalnızca cadde olmuştur. Samsun’un diğer caddelerinden bir farkı kalmamıştır. İşin mali boyutunun vebalinin kime ait olduğu ayrı bir tartışma konusudur. Şu anda caddenin nasıl rehabilite edileceğinin konuşulması gerekmektedir. Çiftlik Caddesi’nin özgün yapısına kavuşturulması elzemdir, önemlidir, vazgeçilmezdir. Görüşümüz üniversiteler veya güzel sanatlarla ilgilenen diğer kişi veya kurumlar arası bir yarışma düzenlenip profesyonel ışıklandırma, kent mobilyaları, peyzaj düzenlemeleri ile birlikte caddeye yeni bir form kazandırma çalışmalarına başlamamız gerekmektedir. Yaz ayının belirli zamanlarında trafiğe kapatılması, emniyet kuvvetlerinin caddeyi daha güvenli hale getirmesi gibi hususlarında düşünülmesi gerekiyor. Ayrıca yabancı sığınmacı politikaları içinde Merkezi idareye baskı yapılması, görüş ve önerilerinizin aktarılması uygun olacaktır diye düşünmekteyiz. SBB yeni dönemde bu bilgiler ışığından Çiftlik Caddesi ile ilgili bir çalışma yapacak mıdır, bu çalışmaları Kamuoyu veya Belediye Meclisinin bilgisine sunacak mıdır.” Cemil CİĞERİM / SAMSUN

Exit mobile version