Çalışan emekliler dikkat! Maaşınız yanlış prim koduyla kesilebilir!

Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri başladı!

Türkiye’de 16 milyonu aşkın , SGK’dan aylık alıyor. Birçok emekli, sigortalı olarak çalışmaya devam ediyor ya da kayıt dışı işlerde çalışıyor. Ancak emekli olduktan sonra sigortalı olarak çalışanların dikkat etmesi gereken kritik bir ayrıntı bulunuyor: Yanlış kodu!

Emekli çalışanların sigorta girişleri yapılırken, işverenin doğru kodu kullanması çok önemli. Çalışmaya devam eden emekliler için 02 kodlu “Sosyal Güvenlik Destek Primi” üzerinden sigorta girişi yapılması gerekiyor. Eğer işveren yanlışlıkla 01 kodlu “Tüm Sigorta Kolları” üzerinden işlem yaparsa, bu durum emekli maaşının kesilmesine neden olabilir.

Uzmanlar, yanlış kod mağduru olan emekli çalışanların SGK’ya başvurarak durumu düzelttirmesi gerektiğini belirtiyor.

İktidara yakın Yeni Şafak’ta yer alan haberde, SGK Uzmanı Emin Yılmaz, İş verenin çalışan emeklinin SGK primlerini yanlış bir kodla yatırması halinde neler yapılabileceğini anlattı.

Sehven de olsa emekli çalışanların bu tür sıkıntılar yaşayabileceğini belirten Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şunları söyledi:

“Hemen sigortanızı yapan ilgili şirkete başvurarak, hatalı girişin düzeltilmesini isteyin. İşveren gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz SGK’ya durumu bildirin. Emekli aylığınızın kayıp olmadan ödenmesi gerektiğine dair talebinizi iletin. Böylece ödenmemiş olan emekli maaşınızın tamamını yaklaşık 20-25 gün gibi bir süre içerisinde alacaksınız.”

Exit mobile version