CHP, Samsun’da eğitim politikalarını masaya yatırdı

chp

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 101. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezi’nde ‘Eğitim Politikaları’ konulu bir panel gerçekleştirildi.

Panel, CHP Parti İçi Eğitim Sorumlusu Özcan Baripoğlu’nun kolaylaştırıcılığı ve CHP PM Üyesi Prof. Dr. Armağan Erdoğan, Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz ve Özel Sektör Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoylu’nun panelist olarak katılımıyla yapıldı. Eğitim sisteminde yaşanan sorunlar ve ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ gibi güncel konular ele alındı.

Prof. Dr. Armağan Erdoğan, eğitim politikalarında iki önemli konuyu vurguladı. Bunlardan biri yerel yönetimlerle ilgili eğitim, diğeri ise eğitim mekanları. Erdoğan, yerel yönetimlerin eğitim konusunda merkezi hükümetin yapması gereken birçok alanı üstlendiğini belirtti ve eğitim mekanlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu iki alanı yapılandırmak için ayrı bir çalışma grubu oluşturduklarını ve bunları parti programına dahil edeceklerini söyledi.

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, eğitim sisteminin 1950’lerden bu yana karşı devrim hareketleriyle sistematik olarak değiştiğini ve bu sürecin, özellikle son 22 yıldır AKP iktidarında daha da kötüleştiğini belirtti. Eğitim sisteminin piyasalaştırıldığını, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşıldığını, Atatürk ve Cumhuriyet’in yok sayıldığını ve öğretmenlerin değersizleştirildiğini ifade etti.

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz, ‘Türkiye Yüzyılı’nın AKP’nin seçim sloganı olduğunu ve bu bağlamda bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirtti. Atanamayan öğretmenlerin aslında atanamayan değil, ataması yapılmayan öğretmenler olduğunu ve kamu görevlerini haklarını, hukuklarını, görevlerini belirleyen kurallara göre yürüttüklerini söyledi.

Özel Sektör Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Hüseyin Aksoylu ise, eğitimi dizayn eden iktidarın tanımlanmasının önemine değindi. AKP’nin neoliberal ve yağmacı bir ekonomi anlayışını temsil ettiğini, eğitimin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi için güçlü bir program uyguladığını belirtti.

Exit mobile version